Maceratul

Extragerea principiilor active din unele plante medicinale se realizează prin macerare (maceraţie). Faţă de celelalte metode, maceraţia este un proces mai blând, realizându-se prin contactul de durată dintre apă şi materialul vegetal la temperaturi relativ constante şi joase. există două tipuri de macerate; maceratul la rece şi maceratul la cald.

– Maceratul la rece

Maceraţia rece constă în extragerea principiilor active din plante, în apă (uneori în vin, oţet sau ulei), la temperatura camerei (17-22oC). Timpul de maceraţie în apă este de 4-8 ore. În cazul maceratelor în soluţii de altă natură (ulei, vin, oţet), timpul de macerare se lungeşte, conform reţetei, putând ajunge la câteva săptămâni (mai multe despre maceratul la rece).

– Maceratul la cald

Extragerea principiilor din plante prin metoda maceraţiei la cald, este foarte eficientă în cazul vegetalelor fără principii volatile valoroase, dar cu compuşi bio de alt tip, utili sănătăţii .

<< Back                                                                                                     HOME