CEAI DE CATINA

Ceai din fructe de cătină. Cătina este plină de vitamine, ceaiul de cătină pe timp de iarnă poate înlocui o parte din lipsa vitaminelor pe care le-am putea lua din fructe şi legume. Cătina încarcă organismul de energie, mobilizând organismul şi fiind de ajutor acestuia de a se adapta mai uşor la trecerea bruscă de la căldură la frig.
Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele. Alte vitamine prezente in fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Betacarotenul – necesar ochilor se găseşte în cătina albă din belşug, (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov) iar prin vitamina E, numită şi “a tinereţii”, cătina albă este implicată în cele mai importante procese de regenerare din organism. Mai regasim celuloza, microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe. Efectele benefice ale acestei plante sunt cunoscute inca din antichitate, iar in prezent, de la catina se obtin urmatoarele produse: ceaiuri din fructe, muguri, frunze si chiar scoarta, siropuri de fructe, ulei de fructe. Acesta din urma este si cel mai valoros din punct de vedere medical.

Ceaiul se obtine astfel:
Mod de administrare:
Infuzie (ceai de catina) 1-2 lingurite( fructe uscate) la cana, 2 cani pe zi.
Catina mai intra in formula ceaiului gastric stimulent iar fructele (singure sau impreuna cu macese) pot constitui un ceai alimentar de fiecare zi, cu mare valoare vitaminizanta.
O lingurita de pulbere se opareste cu o cana de apa clocotita. Se lasa sa infuzeze, se strecoara, se indulceste cu miere, apoi se savureaza. Pentru o aroma si mai deosebita se pot adauga feliute de lamaie. Este un ceai foarte bun, usor acrisor, care poate inlocui cu succes, ceasca de cafea din ziua respectiva; si asta, datorita proprietatilor sale revigorante si foarte energizante.

<< Back                                                                                                     HOME