Preparare
Nu se foloseste planta in intregime, ci doar frunzele, cat de mari posibil, proaspat culese, spalate bine cu apa si tocate cat mai marunt. Se umple cam trei sferturi dintr-un vas cu tocatura de urzici si se toarna deasupra, pana la gura vasului, alcool alimentar de 40 de grade, preparat insa exclusiv din secara. Nu se va folosi alt alcool alimentar caci cel de secara contine anumiti compusi stimulenti specifici, care nu se afla in alcoolul extras din porumb sau din cartofi. Maceratul se filtreaza dupa 14 zile.
Actiuni:
Diuretica, depurativa, antialergica, antianemica, remineralizanta, astringenta, hemostatica, antiinflamatorie, antioxidanta, imunomodulatoare, galactagoga.
Indicatii:
Intern:
Infectii uro-genitale, tulburari de mictiune (nicturie, polakurie, disurie), adjuvant in tratamentul adenomului de prostata, al prostatitei, al litiazei renale, metroragii de diferite cauze, epistaxis, anemie feripriva, hiperuricemie, afectiuni reumatismale, demineralizari osoase, artroze, afectiuni alergice (rinite alergice, astm bronsic), afectiuni dermatologice, insuficienta galactagoga, tonic general al organismului, fitogeriatric.
Extern:
Refacerea caracteristicilor naturale specifice parului, seboree, matreata, eczeme, micoze cutanate si onicomicoze. Un leac fara pereche folosit pentru a opri caderea parului, dar si pentru a trata o multime de afectiuni dermatologice neplacute si dureroase, cum ar fi micozele, ulceratiile, inflamatiile, eritemul, ca si bataturile si ciuperca piciorului. Tinctura se aplica repetat pe locurile afectate, iar tratamentul se continua inca 5-7 zile dupa incetarea manifestarilor bolii. Intern: este antianemica, hipoglicemianta, are efect depurativ, diuretic si regleaza activitatea hormonala.
Administrare:
Intern: 30-50 de picaturi de 1-3 ori pe zi , diluate in 50 ml apa. Extern: tinctura diluata 1:2 cu apa fiarta si racita pentru comprese. Contraindicatii: boli inflamatorii ale ficatului si cailor biliare. Precautii: in sarcina si perioada de alaptare.