Siropul de afine se obtine cel mai bine prin macerare la rece pentru a se pastra integral proprietăţile curative ale fructelor de afin (în special conţinutul de vitamina C, care este foarte uşor distrusă prin fierbere). Siropul de afine este un bun răcoritor, tonic şi vitaminizant şi se recomandă mai ales la copii, la gravide sau în caz de convalescenţă, stări de stres şi astenie. Afinele conţin substanţe cu rol protector asupra peretelui vaselor de sânge şi de aceea sunt foarte utile în caz de fragilitate capilară, varice şi hemoroizi. Se recomandă, de asemenea, ca adjuvant în cazul tulburărilor de vedere (ele cresc adaptarea vederii la întuneric), enterite, diaree, ateroscleroză, laringită, infecţii respiratorii.
– foarte bogat in antioxidanti, fibre, vitamina A, B, C, E, tanin, flavonoizi
– are proprietati astrigente si este un bun antibiotic natural, modificand favorabil flora patogena intestinala
– glucochinina este un compus regasit in fructele de afin despre care se considera ca reduce nivelul de zahar din vasele de sange, si prin urmare, reduce dependenta de insulina.
– imbunatateste acuitatea vizuala, circulatia sangelui la nivelul ochilor si la nivelul sistemului nervos
– ajuta la regenerarea tesuturilor ajuta la refacerea elasticitatii peretilor vasculari si ajuta la prevenirea infarctului miocardic
– bun remediu pentru indigestie
– antiseptic urinar
– utila in tratarea afectiuni buco-faringiene, afte
– ajuta la scaderea colesterolui marit
– imbunatateste acuitatea vizuala, circulatia sangelui la nivelul ochilor si la nivelul sistemului nervos, pot preveni sau ajuta la tratarea unor boli de ochi precum retinita pigmetoasa, glaucomul, miopia
– vitaminele si nutrientii din afine sunt eficienti si impotriva oboselii ochilor sau a “orbirii pe timp de noapte”
Administrare: 2 linguri la un pahar cu apa de 3 ori pe zi.