In zilele noastre medicamentul patrunjel este uitat iar rolul lui s-a redus l-a condimentul ce da gust si culoare ciorbelor romanesti.
Aceasta planta este un complex foarte puternic de vitamine, provitamine, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sulf, cupru, aminoacid si clorofila, vitamine din grupul B, dar si vitaminele E si K.
Din pacate apeina, apiolul, betacarotenul, bromul, calciul, cumarina, cuprul, fosforul, fierul, flavonoidele, iodul, poliacetilena, pinena, potasiul, sulful, terpenele, uleiurile volatile esentiale, vitaminele-A, majoritatea B-urilor, C, E, supravietuiesc cu greu in ciorbe.
Daca vrei sa beneficiezi cu adevarat de proprietatiile patrunjelului, foloseste-l crud in salate sau obtine din el un suc pe care sa-l consumi impreuna cu sucul de morcovi.
Decoctul de patrunjel se foloseste cu succes in diminuarea retentiei excesive de apa in tesuturi, in tratarea obezitatii dar si a cistitei( este un bun diuretic, stimuland functiile renale).
Frunzele de patrunjel se utilizeaza in tratarea gutei, reumatismului si anemiei (patrunjelul contine cantitati insemnate de fier), fiind de asemenea recomandate in probleme ale aparatului circulator.
Este recunoscut ca un puternic stimulent al sistemului nervos, ca vermifug si, datorita continutului insemnat de antioxidanti, ca ajutor in tratare si prevenirea cancerului.
Patrunjelul se utilizeaza cu succes ca antiinflamator si ca antiseptic al sangelui.
Respiratia urat mirositoare, alergiile, toxinele acumulate in organism, durerile menstruatiei, se combat tot cu patrunjel.
Datorita stimularii productiei de estrogen in organism, este recomandat consumul de patrunjel femeilor aflate in pragul menopauzei sau la menopauza.
Daca amintim ca patrunjelul este un excelent hepatoprotector si un stimulent general al aparatului genital, putem intelege usor de ce este una dintre acele plante “minune”.
Doar femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa-l consume cu moderatie.
Cura cu patrunjel
Cura cu salata de patrunjel verde fortifica sistemul imunitar si de acest lucru este neaparata nevoie, la schimbarea de anotimp. Se taie marunt o legatura de patrunjel proaspat, se adauga putin ulei de masline si cateva picaturi de zeama de lamaie. Salata se consuma zilnic, timp de 10-14 zile. Cura este tonica si revigoranta, contribuind la fortificarea sistemului imunitar.
Radacina de patrunjel, la fel de bogata in nutrienti ca si frunzele, se consuma ca atare, sub forma de suc sau fiarta, in mancare. S-a constatat ca, prin fierbere, se pierd cam 70% din constituenti, dar se recomanda patrunjelul fiert deoarece se asimileaza mult mai usor.
Patrunjelul ne ajuta in toate starile cu imunitate slabita, stari infectioase, alergii, convalescenta, batranete, boli de uzura, oboseala, astenie, surmenaj fizic si intelectual, anemie, boli ale sangelui, atonie a vezicii biliare, afectiuni hepatice (hepatita, ciroza, colicistita), afectiuni renale sau ale vezicii urinare, reumatism, guta, dureri articulare (in special cele din timpul menopauzei), menstre dureroase, ciclu menstual neregulat, celulita.