CEAI GASTRIC

Ceaiul gastric – reprezintă o combinaţie de plante cu efecte asupra afectiunilor gastrice care se poate face in acasă. Are proprietăţi antiseptice, uşor astringente, cicatrizante şi de calmare a durerilor, iar prin acţiunea valerianei, mentei şi păpădiei se calmează spasmele ce provoacă durerile violente specifice crizelor de gastrită. Există două formule de ceai gastric pe care le puteţi alterna.
1 – flori de coada şoricelului, flori de gălbenele, flori de muşeţel, rădăcină de valeriană, izmă-bună (menta), păpădie.
2 – flori de gălbenele, sunătoare, coada-calului, troscot, ţintaură, anason, coriandru.

Florile de galbenele au rolul de a vindeca ulceratiile produse pe mucoase si de a distruge anumiti microbi. Datorita acestei proprietati, ele micsoreaza inflamatiile si inlesnesc procesul de crestere al tesuturilor. Sunatoarea calmeaza durerile, opreste diareea, stimuleaza digestia. Este un bun dezinfectant in colitele invechite si cronice. Coada-soricelului si musetelul, pe langa o puternica actiune antiseptica, linistesc durerile si ajuta la eliminarea gazelor care dau stari de balonare stomacului. O actiune asemanatoare cu anisonul si coriandrul. Troscotul este un bun astringent, iar impreuna cu tintaura ajuta la marirea poftei de mancare si, in in acelasi timp, la tonificarea stomacului.

Mod de preparare: se prepara infuzie si se adauga o lingurita de planta combinata la o cana cu apa clocotita.

Mod de administrare: se beau 2-3 cani cu ceai pe zi, dupa mesele principale.