Galbenelele sunt extrem de benefice organismului, indiferent de modul de utilizare. Acestea sunt recomandate sub forma de ceaiuri, cat si tinctura sau unguent.
Ceaiul de galbenele este recunoscut pentru calitatile sale terapeutice asupra intaririi imunitatii si reglarii functiilor metabolismului.
Ceaiul de galbenele trateaza gastrita si ulcerul gastric. Se recomanda 2 cani de ceai de galbenele pe zi, dimineata si seara.
Alta utilizare a ceaiului de galbenele este pentru tratarea gingiilor care sangereaza. Se clateste gura, dupa periaj, cu ceai de galbenele, pentru a reduce inflamatiile gingivale si pentru vindecarea mai rapida a infectiilor.
Infuzia de galbenele se prepara din 2 lingurite de floare uscata (fara codite) la o cana de apa fiarta. Se foloseste in tratarea acneei, inflamatiilor tenului sau a cancerului de piele intr-un timp indelungat. Galbenelele mai sunt folosite in tratamanetul extern ca cicatrizant si antiinflamator in tratamentul plagilor, arsurilor, degeraturilor si ulceratiilor. Se aplica comprese pe rani, arsuri sau ulceratii.
Infuzia din galbenele se prepara foarte simplu, turnand o cana de apa clocotita peste o lingura de flori, uscate si maruntite. Timp de zece minute, vasul se lasa acoperit, apoi se strecoara si ceaiul se bea cald, neindulcit, pe parcursul a 10, 15 minute. Se beau trei cani de ceai pe zi.
O cura de ceai de galbenele, de 20 de zile, se recomanda oricui, mai ales la schimbarea de anotimp, sfarsitul verii sau inceputul primaverii. Nu trebuie sa asteptam sa ne imbolnavim, e mai simplu sa prevenim ori sa stopam daca o boala si-a inceput deja evolutia.
Recomandari:
-intern: gastrita hiperacida, ulcer gastroduodenal, dismenoree (dureri la ciclu), amenoree (absenta ciclului), oligomenoree (flux menstrual scazut), diskinezie biliara (functionarea defectuoasa a bilei), prostatita.
-extern: rani, ulceratii, arsuri, degeraturi, acnee, eczeme, ten uscat, leucoree, infectii vaginale.
Actiune: cicatrizant, antiinflamator, dezinfectant, coleretic-colagog (provoaca eliminarea bilei in intestin), emenagog (favorizeaza declansarea ciclului menstrual).
Mod de preparare:
-uz intern: infuzie din 1-2 lingurite la 200 ml apa clocotita; se acopera, se lasa 10-15 minute.
-uz extern: infuzie concentrata din 2-4 lingurite la 200 ml apa clocotita; se acopera, se lasa 10-15 minute.
Mod de intrebuintare:
-uz intern: se beau 2-3 cani cu ceai caldut pe zi.
-uz extern: comprese pe zona afectata, bai locale.