Morcovul

Morcovul

Una dintre cele mai consumate legume din lume, a doua dupa cartof, morcovul este originar din Afganistan si este cunoscut in special pentru proprietatile sale de reglare a vederii. La inceput avea culoarea alba, insa prin selectie naturala s-a obtinut morcovul portocaliu de astazi, dulce si fraged, cu un continut important de caroten, provitamina cu proprietati puternic antioxidante si anticancerigene.
Pe langa faptul ca da gust preparatelor culinare iar calitatile sale nutritive sunt remarcabile, morcovul este recunoscut si pentru proprietatile sale terapeutice.
Morcovul contine vitaminele A, B1, B2, C, saruri minerale (calciu, magneziu, fier, potasiu, sodiu, fosfor), asparagina si beta-caroten, pigment vegetal cu proprietati antioxidante. Vara, inainte de plaja, putem consuma morcov in scop de protectie asupra corpului, pentru ca beta – carotenul blocheaza o mare parte din radicalii liberi proveniti din radiatiile ultraviolete.
Fie ca este consumat crud sau gatit, morcovul isi pastreaza calitatile terapeutice remarcabile. Consumul regulat de morcov reduce semnificativ riscul de cancer de orice fel (in special cancer pulmonar sau de san, fapt demonstrat prin studii de specialitate), combate anemia, epuizarea fizica, ofera protectie cardio – vasculara si are efecte benefice in cazul gastritei, anorexiei, diareei sau constipatiei. Fierul are proprietati remineralizante si antianemice, contribuind la cresterea numarului globulelor rosii si al nivelului hemoglobinei iar cantitatea importanta de vitamina A continuta de morcov imbunatateste vederea pe timp de noapte.
Proprietatile antibacteriene, antiseptice si de regenerare a celulelor il recomanda in tratarea arsurilor, degeraturilor, ranilor deschise, furunculelor, eczemelor si ulcerului varicos, aplicand morcov ras, pus intr-un tifon, direct pe rana, unde se mentine aproximativ un sfert de ora.

<< Back                                                                                                     HOME