Castravetii

Castravetele

Castravetele contine pânâ la 95% apă, dar contine si cantitati reduse de protide ,hidraţi de carbon, sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier, vitamina A, vitarninele B1 şi B2 şi un procent mic de vitamina C. Valoarea energetica este foarte redusă: 7 kcal la 100 g.

RECOMANDĂRI TERAPEUTICE
Intern.
Sucul de Castravete este diuretic, depurativ, diureza fiind insoţitâ de dizolvarea acidului uric şi uraţilor, deci este util în litiază urică, gută, artritism. Se consideră că amestecul de suc de Castravete cu cel de Morcov şi Ridiche sau de Sfeclă ar fi cel mai puternic litotritic (cu acţiune de mărunţire a pietrelor).
în fitoterapia aparatului digestiv, Castravetele este uşor laxativ, calmant al colicilor şi catarurilor intestinale. Este greu digestibil.
Seminţele sunt un remediu în calmarea tusei.
Extern.
în aplicaţii externe, Castravetele este antiinflamator în diverse iritaţii ale pielii, calmând pruritul. Dă rezultate bune în pecingine.
Cosmetică.
Deosebit de importantă este acţiunea Castravetelui pentru curăţirea şi catifelarea pielii, atât pentru tenul gras cu pori dilataţi, cât şi pentru cel uscat. Acţiunea de catifelare a pielii este completată de cea de îndepărtare a ridurilor. Rezultate bune se obţin şi în cazul pistruilor.
MOD DE ÎNTREBUINŢARE
Consumat ca atare.
Suc, fie simplu, fie în combinaţie cu cel de Morcov şi Sfeclă (sau Ridiche).
Decoctul preparat din o lingură de seminţe la o cană are acţiune expectorantă şi calmantă. Se beau din acest decoct 2 căni pe zi.
Aplicaţii cu felii de castraveţi, atât în dermatoze, cât şi contra ridurilor.
Loţionări ale tenului cu suc de castraveţi în apă caldă — pentru tenuri grase, cu spaţiile intercelulare ditalate.
Loţionări cu suc de castraveţi în amestec cu ulei de migdale, pentru tenuri uscate.
Loţionări cu lapte, în care se macerează felii de castraveţi.

<< Back                                                                                                     HOME