Vitamina A este, cunoscuta sub numele de retinol, joaca un rol semnificativ in multe functii importante ale corpului uman. Aceasta apare in diferite alimente sub mai multe forme.
Vitamina A este foarte importanta pentru vedere si pentru imbunatatirea acesteia. In acelasi timp, aceasta vitamina imbunatateste functia sistemului imunitar, ajuta metabolismul si ajuta pielea sa se pastreze intr-o forma buna.
Deficitul de vitamina A se poate manifesta prin stricarea vederii, lipsa poftei de mancare, piele uscata si aspra, vindecarea lenta a ranilor, gingii sensibile sau inflamatie a corneei.
Aceasta vitamina poate fi asimilata din alimente obtinute din sursa animala sau din plante.
Daca doresti sa asimilezi vitamina A din alimente de provenienta animala, poti opta pentru ficat de vita, oua, peste, crustacee, ulei de ficat, de cod, ton, ficat de pui, branza, unt sau smantana.
Mai poti asimila vitamina A din morcovi, dovleac, mere, mango, caise, cartofi dulci, spanac, sfecla, broccoli, piersici, rosii, ardei rosu dulce, pepene galben, grepfruit, portocale, ovaz, papaya, salata, sparanghel, verdeata, mazare, afine, zmeura, capsuni, pepene rosu, castane, fistic, nuci, prune si pere.
Lipsa de vitamina A poate duce la cecitate, dificultati de acomodare a ochilor, deshidratarea pielii, probleme ale unghiilor. Supradozarea da cefalee frontala, ameteala, voma, vedere incetosata, iritabilitate, caderea parului, splina marita.
Indicatii: intarzieri de crestere, astenie, infectii, tulburari oculare, cicatrizari, rani, tiroida, stimuleaza formarea anticorpilor.