Actiune terapeutica: aromatic; carminativ; stimulator al secretiei salivare si gastrice; galactogog.
Indicatii: anorexie, dispepsie, corectiv al gustului si al mirosului medicamentelor, insuficienta a secretiei lactate la femei care alapteaza.
Ulei de Anason natural preparat in casa
Mod de preparare: Fructele de Anason [Fructus Anisi] recoltate in luna august si ulei de masline sau floarea soarelui. Intr-o sticla se pun 200 g fructe si 500 ml ulei. Sticla se tine langa o sursa de caldura timp de 14 zile, timp in care se agita zilnic. Dupa cele 14 zile se fierbe timp de 30 minute pentru sterilizare, dupa care se strecoara si se pastreaza in sticlute mici de culoare inchisa.
Principii active: Ulei volatil bogat in anetol, aldehida anisica, colina, cetone.
Actiune farmacologica: Carminativ, antispastic, stomachic, expectorant, galactogog, tonic nervin, stimulent pancreatic.
Indicatii terapeutice: Colici indeosebi la copii, balonari, tulburari dispeptice, atonii gastrice, bronsita, traheita, laringita, stimularea lactatiei la femeile care alapteaza, insuficienta pancreatica, astenie nervoasa. Extern: Gripa, raceala, sinuzite, rinite, celulita, dureri reumatismale, dureri musculare.
Mod de administrare: Uleiul de Anason se administreaza cate 10-15 picaturi de 3 ori pe zi, in putin ceai cald. Extern: Masaje pe zona dorita, inhalatii adauganduse doza dubla la apa fierbinte.
Contraindicatii: Femeile insarcinate, copii sub 3 ani, persoanele sensibile.