A fost folosita înca din antichitate pentru vindecarea bolilor de ficat si de piele. Rostopasca (Chelidonium majus) se întalneste în vechile carti despre plante medicinale sub numele de “buruiana-de-cele-sfinte” sau “iarba-de-negi”. Se dezvolta ramificat, atingand o înaltime între 30-80 centimetri. Ea înfloreste, începand din luna mai, pe tot parcursul verii, pana în toamna. Frunzele sale sunt zimtate si se aseamana cu cele de stejar. Din tulpina izvoraste o seva galben-portocalie, destul de vascoasa. Rostopasca prefera vecinatatea zidurilor, a gardurilor precum si livezile sudice. Oricat ar fi vara de secetoasa si marginile de sud ale padurilor de uscate, din planta tot va curge sucul gros, galben-portocaliu, în cantitati suficiente. si în timpul iernii, cand zapada acopera tot, puteti gasi rostopasca, daca ati tinut minte locul unde ati vazut-o prima oara. Aceasta planta are un miros neplacut, iritant si gust amarui, însa efectele sale pozitive asupra organismului sunt demne de luat în seama.
Stimuleaza functia hepatica
Planta, care contine o serie de alcaloizi, 12 la numar, are actiune calmanta, antispasmodica, asemanatoare papaverinei. Se foloseste pentru linistirea durerilor de ficat, stimularea functiei hepatice, drenarea cailor hepatice si biliare, cresterea si eliminarea secretiei biliare, refacerea celulei hepatice si a secretiei externe a pancreasului. Alcaloizii sunt dilatatori coronarieni (rostopasca nu se recomanda hipertensivilor!) si au o puternica actiune antivirala si antitumorala.
Are rol depurativ
Folosita intern, rostopasca este o planta cu actiune depurativa, ajutand la curatarea sangelui si a ficatului. De aceea, ea are o influenta dintre cele mai bune si asupra metabolismului. Rostopasca este folosita cu succes în afectiunile biliare, renale si hepatice. Pusa în vin (30 g de rostopasca împreuna cu radacinile se lasa la macerat una, doua ore în jumatate de litru de vin alb), înlatura foarte rapid icterul. Este indicata si în tratarea hemoroizilor care dau arsuri în zona anusului, în combaterea întepaturilor si a senzatiei de „cutite” în timpul urinarii, ca si contra vajaitului în urechi. In toate aceste cazuri se pot bea cate doua, trei cesti cu ceai (care nu se prepara prin fierbere, ci doar prin oparire) pe parcursul zilei, cu înghitituri mici.
Arde bataturile si negii
Folosita extern, rostopasca este extraordinara în tratarea bolilor de piele, inclusiv a melanoamelor, dar este excelenta si contra bataturilor, a negilor si a eczemelor care nu vor sa se vindece. si cataracta si petele pe cornee dispar treptat cu “buruiana-de-cele-sfinte”. Sucul ajuta chiar în cazul sangerarii retinei si a dezlipirii de retina. Se ia o frunza de rostopasca, se spala, iar tulpina ei frageda se zdrobeste între degetul mare si degetul aratator, umezite în prealabil. Zeama astfel obtinuta este unsa cu aratatorul, tinand ochii bine închisi, înspre coada ochiului. Desi nu este pusa direct în ochi, actiunea ei se simte la nivelul ochilor. Acest tratament se poate încerca pentru a trata cataracta, vederea slaba si în mod preventiv pentru ochii sanatosi, dar suprasolicitati.
Important
Rostopasca în doze mari, administrata intern, poate fi extrem de toxica. Depasirea dozei interne, de una, doua lingurite infuzie (0,5-1%) la trei ore, poate provoca intoxicatii manifestate prin arsuri în gat, greturi, varsaturi, diaree si urinare cu sange, dureri de cap, ameteli, delir, halucinatii, respiratie încetinita, congestie pulmonara, asfixiere si chiar moarte. La primele semne de intoxicatie, bolnavul trebuie dus la medic. Se actioneaza prin provocarea de varsaturi (cu multa apa calda), apoi i se administreaza ceaiuri de nalba si stimulente respiratorii.
Moduri de folosire
Infuzia: o lingurita rasa cu rostopasca maruntita la 250 ml apa- se opareste doar.
Suc proaspat: frunzele, tulpinile si florile se spala si se trec în stare umeda prin storcator (pentru folosirea externa).
Tinctura: se procura din farmacii, fiind un preparat homeopatic si se administreaza de doua, trei ori zilnic cate 10-15 picaturi în putina apa.
Macerat de vin: se toarna o jumatate de litru de vin alb peste 30 g de rostopasca cu radacini cu tot si se lasa sa stea una, doua ore, apoi se filtreaza si se bea cu înghitituri mici.