Capsun

Capsuni

Antibiotic, bactericid, antiinflamator, tonic, nutritiv. Indicat chiar si in cancer pentru ca vitamina C este un puternic oxidant. De asemenea acidul elagic impiedica formarea celulei canceroase. Polifenolii de asemenea contribuie la proliferarea celulei canceroase. Mai contine tanin, ceea ce-l face astringent. Pectina reduce colesterolul si prin aceasta contribuie la vindecarea afectiunilor circulatorii sau de inima. Levuloza utila la diabet. Actiunea diuretica o indica in afectiunile intestinale atat fructe cat si frunze sau in litiaze. Regleaza activitatea hepatica. Stimuleaza imunitatea organismului, regleaza functiile endocrine.
Fructele de capsuni in stare proaspata sunt recomandate in tratarea :
-insomniilor mdatorita continutului ridicat de vitamina B si de mangan care stimuleaza activitatea sistemului nervos.
– in tratarea anemiilor capsunele sunt deopotriva indicate din pricina continutului lor de fier si cupru iar datorita vitaminei K ajuta la buna functionare a ficatului.
– sistemul imunitar este stimulat de prezenta acidului pantotemic ,un acid indispensabil formarii anticorpilor.
– iodul ,dupa cum bine este stiut are un rol esential in functionarea glandei tiroide.
– efectul remineralizant al capsunelor ,deriva din continutul mare de magneziu si calciu ,fosfor dar si provitamina A.Din aceasta cauza capsunele sunt recomandate in alimentatia bolnavilor T.B.C,,in tratamentul osteoporozei.De asemeni in curele de slabire ,fara zahar sau alti indulcitori.
Culoarea rosie a capsunelor ascunde antioxidanti benefici pentru sanatate .
Fructele capsunelor se pot consuma ,atat in stare proaspata ,cat si sub forma de dulceturi,gemuri ,creme ,sufleuri,,siropuri,inghetatata.
Principalii constituienti ai capsunei: vitamine (A1, B1, B2 C), aproximativ 90% apa, saruri de potasiu fac din acest fruct un important remineralizant al organismului.
Sucul de capsuni are calitati terapeutice deosebite, fiind astfel recomandat tuturor bolnavilor. Capsunile au de asemenea proprietati bactericide, fluidizeaza sangele si echilibreaza tranzitul intestinal.
Capsuna pe langa faptul ca este un fruct foarte placut la gust si face placere oricui il consuma se recomanda si in tratarea si vindecarea mai multor afectiuni:
In tratarea oxiurilor (se recomanda a se consuma capsuni pe stomacul gol in prima parte a zilei, timp de cateva zile), afectiunilor hepatice, constipatiei, arterosclerozei, reumatismului, echilibreaza colesterolul la valorile normale, revitalizeaza tenul obosit (masca preparata cu ajutorul catorva capsuni, miere si ulei de lavanda).
Decoctul preparat din frunzele si radacinile de capsun este considerat un remediu natural in tratamentul diareei, reumatismului, cistitelor, guta.

<< Back                                                                                                     HOME