Bananele

Banane

Bananele sunt bogate in calorii, insa au un continut redus de grasimi, abundand in anti-oxidanti, minerale si vitamine benefice.
Contine multi antioxidanti flavonoizi poli-fenolici cum sunt luteina, zeaxanthin, beta si alfa barotenul in cantitati mici. Acesti compusi ajuta corpul in lupta impotriva actiunii radicalilor liberi derivati din oxigen si a speciilor reactive la oxigen, care au un rol accentuat in procesul de imbatranire si in declansarea anumitor boli.
Sursa de energie: bananele contin trei zaharuri naturale: sucroza, fructoza si glucoza, toate combinate cu fibre. Datorita lor, o banana ne umple imediat si pe termen lung cu energie. Cercetarile au demonstrat ca doar doua banane ne dau suficienta energie pentru a munci fizic asiduu fara intrerupere timp de 90 de minute. Nu e de mirare ca bananele sunt fructele preferate ale atletilor de performanta.
Ce contin:
Bananele proaspete furnizeaza nivelurile optime de minerale cum sunt cupru, magneziu si mangan. Magneziul este necesar pentru intarirea oaselor, avand si rol protector al inimii. Manganul este utilizat ca si co-factor pentru enzima antioxidanta superoxide dismutase, iar cuprul este folosit in producerea celulelor rosii.
Pectina. Pe langa faptul ca este sanatoasa pentru inima, acest tip de fibra solubila ajuta la controlul diareei.
Potasiu. Mineral cu o gama larga de beneficii, potasiul poate juca un rol in scaderea tensiunii si prevenirea atacului cerebral. (O banana are 467 mg de potasiu, sau 16% din necesarul zilnic.)
Triptofan. Aminoacid care stimuleaza producerea serotoninei, un neurotransmitator cu efect calmant asupra organismului, triptofanul poate ajuta la indepartarea depresiei, anxietatii si insomniei. Retineti ca mancarurile bogate in carbohidrati complecsi, precum pastele, orezul si fasolea ajuta la cresterea absorbtiei triptofanului.
Vitamina B6. Aceasta vitamina faciliteaza comunicarea intre muschi si nervi. Ajuta si la crearea de hematii. Poate preveni schimbarile de dispozitie asociate cu sindromul premenstrual (SPM). Bananele sunt o sursa excelenta de vitamina B6. (O singura banana are 0,7 mg de B6, ceea ce inseamna 34% din necesarul zilnic.)
Folosite pentru:
Anemie: bogate in fier, bananele ajuta la stimularea producerii de hemoglobina in sange astfel ajutand la eliminarea anemiei.
Depresie: bananele contin triptofan, un tip de proteina pe care corpul o transforma in serotonina, care se stie ca te face sa te relaxezi, iti imbunatateste starea de spirit si te face sa te simti mai fericit.
Tensiune mare: bananele sunt bogate in potasiu, dar au un continut redus de sare, combinatia perfecta pentru a reduce tensiunea arteriala.
Mahmureala:unul dintre cele mai rapide moduri de a scapa de mahumureala este un milkshake de banane, indulcit cu miere. Bananele calmeaza stomacul si, cu ajutorul mierii, readuc la normal nivelul de zahar din corp, in timp ce laptele rehidrateaza corpul.
Stimulent pentru creier: nivelurile ridicate de potasiu te ajuta sa inveti mult mai usor, sa tii minte mai bine lucrurile citite si sa te concentrezi mai bine.
Stres: potasiul ajuta la normalizarea batailor inimii, trimite oxigen catre creier si regularizeaza echilibrul apei din corp. Cand suntem stresati, arderile metabolice cresc, reducand astfel nivelul de potasiu din corp. O banana va rezolva problema.

<< Back                                                                                                     HOME