Ceaiurile laxative sunt indicate in caz de constipatie, dar si in caz de fisuri anale, hemoroizi, sau interventii chirurgicale in zona rectal-anala, urmarindu-se un scaun moale si o defecatie usoara.
Ceaiuri laxative sunt obtinute din diferite plante cu proprietati laxative: coaja de crusin, flori de coada-soricelului, volbura, cimbru, seminte de in, macris salbatic, radacina de mar dulce, frunze de roinita, senna, anghinare, siminichie, fenicul etc.
Ceai laxativ: coaja de crusin (20g), frunze de siminichie (15g), coada-soricelului (10g) si frunze de fenicul (10g).
Contra hemoroizilor: un amestec din 60% coaja de crusin si 40% coada-soricelului.
Se prepara astfel: 2 lingurite de plante se fierb 10 minute la foc mic in 250 ml apa. Este de preferat ca ceaiul sa se bea seara, la culcare, indulcit cu miere de albine, dar la nevoie se bea o cana si dimineata.
Coaja de crusin si volbura au actiune purgativa/laxativa prin stimularea motilitatii intestinului gros, avand efect ce se instaleaza lent (8-10 ore), in functie de doza utilizata, totodata actionand bland asupra stomacului si intestinelor. Fenicului contribuie si el la eliminarea constipatiei prin proprietatile sale carminative (de eliminare a gazelor) si de stimulare a digestiei.
Nu este indicat sa se foloseasca ceaiuri laxative pe o perioada mai lunga de 10 zile, deoarece pot crea dependenta. Deasemenea, este contraindicat femeilor insarcinate, celor care alapteaza si copiilor sub 7 ani.