Fitoestrogenii prezenti in germenii de lucerna, trifoi si linte joaca un rol important in prevenirea simptomelor specifice menopauzei, osteoporozei, cancerului si bolilor de inima.
Germenii de linte, lucerna sau trifoi sunt recomandati impotriva imbatranirii precoce, in cazurile de anemie, lipsa de calciu si magneziu, migrene, insomnii, dar si in tratarea intarzierilor de crestere la copii. Studiile au aratat ca prin germinare, cantitatea de vitamine si enzime creste de cateva ori. De asemenea, semintele incoltite sunt mult mai usor de digerat, iar substantele nutritive,vitaminele si mineralele, se absorb in organism mult mai bine.
Despre germenii si enzime
Pentru a ne intari sanatatea, trebuie sa consumam alimente vii care contin enzime active. Germenii sunt alimente vii fundamentale, care detin cele mai bogate resurse de astfel de enzime active. Activitatea enzimelor se afla la cota maxima in stadiul de germinatie, cand planta incepe sa incolteasca.
Rolul germenilor in intarirea sistemului imunitar
Cercetatori ai Universitatii din Texas – Departamentul pentru Tratarea Cancerului, au descoperit ca celulele cancerigene alaturate au fost blocate in proportie de 99% de amestecul de germeni. Conform statisticilor, acest lucru ar insemna ca germenii au intr-adevar capacitatea de a opri actiunea celulelor cancerigene.
In mare parte, motivul il constituie faptul ca germenii au o concentratie naturala ridicata de substante nutritive antioxidante care combat efectele radicalilor liberi.
Excesul de radicali liberi este datorat unei digestii proaste a alimentelor, dar si de grasimilor rancede sau incinse care afecteaza direct sistemul imunitar.
Rolul germenilor in digestie
Germenii sunt excelenti pentru imbunatarirea si sprijinul sistemului digestiv, datorita concentratiei lor deosebite de vitamine, minerale si enzime vii active. Cand germenii sunt consumati in faza lor optima de crestere, substantele nutritive continute de seminte sunt deja partial digerate si, astfel, mult mai usor de absorbit de catre organism. Daca doriti sa slabiti, consumul de germeni este un adevarat remediu.
Rolul germenilor in functionarea ficatului
Germenii sunt alcalini, ceea ce ajuta la neutralizarea reziduurilor acide, avand efecte de curatare si racire a organismului. Astfel, germenii stimuleaza fluxul energetic al ficatului. Majoritatea disfunctiilor ficatului sunt cauzate de stagnare. Germenii ajuta la stimularea ficatului, readucandu-l la parametri de functionare normala. Semnele unor tulburari ale ficatului ar putea include starea de agitatie, depresie, frustrare, abdomen umflat, balonare, inflamatii ce nu au alte cauze posibile.
Daca nu consumati suficient de multe alimente alcaline (bogate in magneziu, calciu si potasiu) cum sunt germenii proaspeti, fructele proaspete, legumele, salatele si meiul, puteti cauza aciditatea stomacala. Atunci cand organismul are prea multa aciditate, ofera un teren fertil pentru bolile cronice si acute. Tulburarile rinichilor, ale ficatului si ale glandelor suprarenale, o dieta neadecvata, obezitatea, stresul si toxicitatea pot produce acidoza.
Stresul, zaharul, produsele de origine animala, lactatele, ouale, si chiar prea multe cereale cum ar fi graul, pot avea ca efect cresterea acididatii organismului.
Cand intra in procesul metabolic, aceste produse alimentare produc cantitati mari de clor si toxine. Simptomele acidozei pot include: ulcere gastrice, insomnie, dureri de cap, gaze, balonare, retentia apei, artrita si alte probleme de sanatate mai grave, cum ar fi cancerul si bolile de inima.
Intr-un organism cu grad crescut de aciditate exista un exces de ioni de hidrogen care se combina cu oxigenul pentru a forma apa. Acest hidrogen in exces consuma oxigenul organismului. Pe scurt, un deficit de oxigen determina distrugerea si moartea celulelor, producand acidoza. Cu cat sistemul este mai acid, cu atat le este mai greu amortizoarelor biochimice sa mentina echilibrul acido-bazic din sange. O consecinta mai grava a aciditatii este faptul ca determina calciul sa paraseasca oasele, eliminandu-se prin urina; astfel de afectiuni creaza conditii favorabile pentru boli ca osteoporoza si degradarea oaselor.
Acidul in exces poate de asemenea sa fie depozitat in tesuturi cauzand in cele din urma artrita. Germenii proaspeti, in special lucerna, au proprietati alcaline, ei distrug acizii.