Fosforul

Se regăseşte în fiecare celulă a corpului omenesc. Este implicat în aproape toate reacţiile chimice şi fiziologice care au loc în organismul uman. Fosforul este un mineral important, care intervine in aproape toate reactiile chimice din interiorul celulelor. In organism, fosforul se gaseste in proportie de 80% in oase si dinti sub forma de fosfat de calciu. De altfel, fosforul si calciul sunt responsabile in egala masura pentru cresterea si mentinerea oaselor.
In plus, fosforul indeplineste alte functii, fiind mineralul cu cele mai multe roluri in organism. Fosforul este implicat in producerea de colagen, necesar pentru oase, articulatii, tendoane, ligamente, cartilaje, ochi si piele. Fosforul intervine si in producerea de lecitina, care la randul ei, contribuie la fabricarea bilei. Vitaminele liposolubile – A , D, E si K – nu si-ar putea indeplini functiile in absenta fosforului.

Rolul și acțiunea fosforului:

Simptomele carenței de fosfor:

slăbiciune
confuzie
pierderea poftei de mâncare
iritabilitate
probleme de vorbire
anemie
rezistenţă scăzută la infecţii
înmuiere de oase

Supradoza:

diaree
calcifiere a organelor şi ţesuturilor moi
împiedică absorbţia de fier, zinc si magneziu

Ce îmbunatateste absorbtia fosforului: vitamina D
Surse naturale: Produsele lactate, carne, peşte, ficat, ouă, caşcaval, mazăre, seminţe de dovleac, fasole, cartofi, cereale integrale, morcovi, brânza, cașcaval, telemea, ouă, carne, peşte.