Miere de menta (izma)

Izma

Este de culoare galbena,cu o tenta verzuie, placuta la gust, dulce si cu aroma specifica. In general este fluida dar se gaseste si in consistenta vascoasa. Cand cristalizeaza se vad granule mici, fine. Deoarece contine uleiuri volatile specifice, favorizeaza digestia si este un bun tonic nervos. In general este recomandata pentru afectiunile de stomac si intestine. Se produce in cantitati mari in Delta Dunarii unde se cultiva in general izma ca planta medicinala si pentru ceai. Uleiul esential de menta este folosit foarte mult, de la produsele stomatologice, pana la bauturi si fabricarea gumei de mestecat.

Exista mai multe feluri de izma (izma broastei, busuioc de balta); aproximativ 30 de hibrizi de izma sunt cunoscuti in acest moment in Romania. Este inflorita in perioada iunie – sfarsitul lui august si produce polen si nectar.

Este indicat consumul a o lingurita de miere de izma dupa fiecare masa, datorita uleiurilor volatile, in afara de faptul ca favorizeaza digestia, are si proprietati antispastice, regland in cazul diskineziilor biliare cantitatea de fiere eliminatata de bila. Are efect si asupra colicilor intestinale.