Miere de salcie

Mierea de salcie are o culoare galben deschis spre auriu si are uneori un gust putin amarui, avand o savoare deosebita, fiind foarte bogata in vitamine (in special B6 si C). Zaharisirea se face cu cristale marunte. Se aseamana la aspect cu mierea de coriandru dar are aroma diferita ce bate in amarui cel putin cand este proaspata. Albinele culeg mult polen de la salcie, si trebuie remarcat faptul ca salcia isi deschide florile timpuriu ceea ce face ca albinele sa demareze culesul de salcie inaintea altor flori atat pentru polen cat si pentru nectar. Totusi toamna, sezonul apicol se incheie tot la salcie, numai ca de aceasta data se culege mana de salcie. Acest lucru trebuie facut cu atentie deoarece mierea de mana nu este chiar buna pentru albine daca ierneaza cu ea in stup.

Productia de miere de salcie este de pana la 160 kg la ha si trebuie spus ca in tara noastra sunt cunoscute 22 de specii de salcie, unele sunt cultivate pentru lemn sau ramuri pentru impletit cosuri, altele cresc salbatec pe marginea apelor curgatoare sau lacuri. Toate insa fac polen si nectar ce sunt culese de albine; numai salciile de sex masculin, cele de sex feminin nu au polen. (Salcia este o planta monoica, adica florile femeiesti si cele barbatesti nu cresc pe acelasi arbore).