CEAI DE BRUSTURE

Brusturele, cunoscut si sub numele de lipan sau lapuc in banat, este o planta comuna, care creste pe locuri necultivate.
De la brusture se foloseste radacina care contine saruri de potasiu, ulei volatil si substante antimicrobiene. Din radacina se prepara ceaiuri ce au rolul de a stimula functiile renale si cutanate, fiind bun diuretic si sudorific. Are efecte benefice in tratarea acneei, furunculozei, eczemelor si altor boli ale pielii. In acelasi timp, ceaiul de brusture are proprietatea de a scadea zaharul din sange, fapt pentru care se recomanda celor care sufera de diabet. Unii autori recomanda ceaiul de brusture in boli de ficat, avand proprietatea de a reduce calculii biliari.Ceaiul se prepara punand doua pana la patru linguri de radacina maruntita intr-un litru de apa clocotita. Dupa un sfert de ora, se strecoara lichidul si se bea indulcit pe parcursul unei zile.
Extern, fiertura de radacina de brusture, singura sau in asociere cu radacina de urzica si frunze de mesteacan , ajuta la cresterea parului. O data pe saptamana, dupa spalarea si clatirea parului, se frectioneaza pielea capului cu aceasta fiertura, la care se adauga o lingurita de otet. Sub forma de comprese, se aplica pe tenurile seboreice, in acnee si eczema uscata.

Ceaiul de radacina de brusture proprietati :
– purificarea organismului
– ajuta la mentinera sanatatii pielii
– ajuta la buna functionare a aparatului urinar.
– ceaiul are efect : depurativ, diuretic, sudorific, stimulent al functiei hepato-biliare, bacteriostatic, antifungic, antiinflamator, trofic si antipruriginos cutanat
– ajuta in caz de reumatism, guta, colecistita, infectii urinare, stomatita, afte, dermatite, acnee, seboree, furunculoza.

Nu se cunosc contraindicatii pentru ceaiul de brusture

Preparare:
-pentru uz intern se face un decoct dintr-o lingurita radacina maruntita la o cana cu apa, se beau 3-4 cani cu ceai pe zi
-pentru uz extern se face un decoct concentrat dintr-o lingura radacina maruntita la 250 ml apa.
Indicatii
Depurativ (prin acumularea proprietatilor diuretice si sudorifice), hipoglicemiant, coleretic-colagog; tonic capilar; dezinfectant.
Se recomanda in: dermatoze (acnee, furunculoza, eczeme), diabet, calculoza biliara, afectiuni renale.
Se recomanda extern in: dermatoze, igiena capilara, seboree, plagi infectate.
In diabet, ceaiul de brusture are insusirea de a scadea zaharul din sange. De asemenea este diuretic si diaforetic (provoaca transpiratie) la hepato-renali, stimuland functiile renale si cutanate.

Echilibreaza nivelul glicemiei

Cercetarile au dovedit de-a lungul timpului ca, prin consumul ceaiului din radacina de brusture, nivelul zaharului din sange se reduce simtitor. De aceea, fitoterapeutii recomanda terapia cu un astfel de ceai mai ales bolnavilor de diabet. Pentru prepararea infuziei se folosesc doua linguri de radacina maruntita de planta la 500 ml de apa clocotita.
Ceaiul se fierbe la foc mic, timp de doua minute, apoi se ia vasul de pe foc, se acopera si se infuzeaza vreme de 15 minute. Se bea caldut in trei prize, in decursul unei zile. Tratamentul trebuie urmat 15 zile pe luna.

Combate problemele prostatei

Un alt beneficiu al ceaiului de brusture este ca are efect terapeu-tic in cazul afectiunilor prostatei. Un studiu efectuat pe un lot de consumatori de ceai de brusture a demonstrat ca remediul a dat rezultate bune atat la persoanele in varsta, cat si la tineri. Specialistii au recomandat suferinzilor sa consume infuzia cel putin doua luni.
Remediu: Infuzia din radacina de brusture ajuta la eliminarea acidului uric.

Detoxifiaza organismul

Substantele active din compozitia brusturelui, precum lactona, vitaminele din grupul B, sarurile de potasiu, uleiul volatil si taninul, au efect de curatare a intregului organism. O astfel de cura de detoxifiere este binevenita mai ales primavara, brusturele combatand totodata si astenia specifica acestui sezon. Decoctul se prepara dintr-o lingura de radacina de brusture taiata marunt si din 300 ml de apa. Ceaiul se fierbe cinci minute, apoi se filtreaza. Se beau trei-patru cani pe zi, timp de doua saptamani.

Are proprietati antiseptice

Efectul frunzelor de brusture asupra bolilor de piele (furunculi, acnee) este remarcabil. Proprietatile antibiotice ale plantei se datoreaza unui compus pe care specialistii il compara cu penicilina. Folosite sub forma de cataplasme, frunzele de brusture stropite cu ulei de eucalipt s-au dovedit eficiente mai ales in cazurile de furunculoza. In cazul ranilor infectate se folosesc cataplasmele cu frunzele plantei fierte in lapte, care se schimba din doua in doua ore.

<< Back                                                                                                     HOME