CEAI DE COADA SORICELULUI

Coada soricelului

COADA SORICELULUI – (Achillea millefolium) – Are proprietati cicatrizante, antiinflamatoare, antihemoragice redutabile. Putine plante se pot compara cu aparent banala coada soricelului in tratarea ranilor deschise, cistitelor si diareelor hemoragice or a diferitelor afectiuni inflamatorii. Bland ca actiune, extrem de eficient si cu un spectru larg de actiune, coada soricelului este o planta extrem de utila in farmacia casei.
Actiuni: INTERN: anti-alergic mediu (inhiba actiunea histaminei), anti-astmatic bun (relaxeaza musculatura neteda a arborelui bronsic si favorizeaza expectoratia), antiinflamator bun, antiseptic intestinal mediu, antiseptic urinar mediu-slab, carminativ slab (reduce volumul gazelor din intestin – florile), cicatrizant gastric, intestinal si reno-urinar foarte puternic, colagog puternic (creste de 4 ori secretia de bila), emenagog mediu (favorizeaza declansarea ciclului menstrual – florile mai ales), tonic digestiv bun.
EXTERN: antialergic puternic (dar mai slab decat musetelul), antiinfectios mediu-slab, antiinflamator bun, antipruriginos, cicatrizant foarte puternic.
Indicatii: INTERN: – ulcer gastric si ulcer duodenal (pentru efectul cicatrizant si calmant), gastrita hiper-acida (pentru efectul calmant) – pulbere, se asociaza excelent cu galbenelele (Calendula officinalis) si tataneasa (Symphytum officinalis) – hemoroizi sangeranzi, epistaxis (curgerea sangelui din nas), hemoptizie (adjuvant), hemoragii interne in general- pulbere, o lingurita rasa la fiecare ora, pe stomacul gol. – dispepsie, balonare, digestie dificila – o lingurita de pulbere pe stomacul gol, inainte de fiecare masa cu 10-15 minute. Pentru amplificarea efectelor se poate asocia cu pulberea din fructe de coriandru (Coriandrum sativum) – alergie, rinita si rino-sinuzita alergica, astm alergic, astm – pulbere. In astm si bronsita astmatiforma se foloseste cu mult succes ca remediu de urgenta infuzia fierbinte din flori. – amenoree (absenta ciclului menstrual) – pulbere de flori, se asociaza foarte bine cu tratamentul cu tinctura de marar. – enterita, enterocolita, sindrom entero-renal – infuzie combinata, cate 4 cani pe zi, pe stomacul gol. – edeme cardio-renale, hipertensiune – pulbere – cistita, cistita hemoragica, nefrita si pielonefrita – infuzie combinata. Cele mai bune rezultate se obtin cu tinctura, combinata cu cea de ienupar. Alte utilizari interne: Intern mai este consemnata cu succes folosirea acestei plante (ca adjuvant), sub forma de pulbere si infuzie combinata, in urmatoarele afectiuni: insuficienta hepatica, menstre dureroase si abundente (calmant, anti-hemoragic), spasme uterine (antispastic mediu-slab), tumefierea dureroasa a sanilor inainte de ciclu (efecte reglatoare endocrine), varice si hemoroizi (efect decongestiv), tuse (calmant), pericardita si endocardita (antiinflamator), angina pectorala (calmant slab al durerii), celulita (este necunoscut mecanismul de actiune), acnee (utilizare interna si externa), insuficienta a splinei, pneumonie si pleurezie (antiseptic mediu-slab, decongestiv), tulburari circulatorii (ajuta la restabilirea elasticitatii si tonusului peretilor vasculari).
EXTERN: – rani, rani care nu se inchid – cataplasma cu frunze de coada soricelului – hemoroizi sangeranzi, ulcere varicoase, ulcere ale pielii – spalari blande cu un tampon de vata (lotionari) sau comprese cu infuzie combinata super-concentrat. Ceva mai greu accesibil uneori, dar cu efecte cu adevarat miraculoase in aceste afectiuni este sucul proaspat stors din frunzele de coada soricelului, care se aplica pe locurile lezate cu ajutorul unui tifon steril sau vata. – epistaxis (hemoragie nazala) sever – intr-un pahar de infuzie pentru uz extern se pune o lingurita rasa de sare. Se trage pe nas. Se foloseste in paralel cu tratamentul intern cu coada soricelului. – leziuni ano-rectale – lotionari si bai de sezut cu infuzie combinata super-concentrata – sinuzita – inhalatii de 2 ori pe zi. Planta se va utiliza simultan si intern.

Preparare: o lingurita de planta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 2 astfel de ceaiuri pe parcursul unei zile.
Extern se va folosi cantitate dubla de planta.
Se poate prepara si tinctura.

O infuzie mai concentrata facuta din 10 g planta la 100 g apa ajuta la eliminarea viermilor intestinali. Ceaiul se bea dimineata pe stomacul gol.
In cura de primavara ajuta la curatarea sangelui.
In tuse si bronsita, in anumite stari nervoase, in boli ale vezicii urinare, ceaiul de coada-soricelului aduce o stare de imbunatatire.

Coada-soricelului intra in compozitia urmatoarelor ceaiuri: antiastmatic, gastric, hepatic, contra colicilor, anticolitic, diuretic si laxativ-antihemoroidal.
Extern, se foloseste sub forma de bai sau comprese, cu efecte calmante, antiinflamatoare si dezinfectante in arsuri, diferite plagi purulente, exeme zemuinde, hemoroizi, ulcere varicoase si abcese dentare. Are proprietatea de a regenera tesuturile. Pentru bai se utilizeaza: 30-60 g planta la 1 l de apa. Aceasta insusire se mareste prin: adaugarea de radacina de tataneasa. Compresele cu acest ceai calmeaza tenurile inrosite si iritate.

<< Back                                                                                                     HOME