CEAI DE ROSTOPASCA

Rostopasca

Actiuni:
INTERN: antibacterian puternic si cu spectru larg, citostatic bun, antiinflamator puternic, antiseptic foarte puternic, antispasmodic puternic, antiviral puternic (actiune asupra virusurilor gripale, a celui herpetic si hepatic, a papilomavirusurilor), calmant bun, hipocolesterolemiant bun, coleretic puternic, excitant mediu, hipotensor, narcotic slab, hipocolesterolemiant bun, purgativ mediu-slab, tonic hepatic foarte puternic, tonic amar puternic, tonic cardiac bun, vermifug bun.
EXTERN: antiinflamator ocular (doar aplicata pe pleoape, deoarece direct pe ochi este extrem de daunatoare), antiinfectios cu spectru larg (bacterii, fungi, protozoare, virusuri), antipruriginos slab, antitumoral puternic (fapt acceptat chiar daca mecanismul de actiune nu a fost deocamdata elucidat), cicatrizant bun.
Indicatii:
INTERN: (se foloseste numai la recomandarea si sub controlul medicului): icter, hepatita virala A, B si C, afectiuni hepatobiliare (dischinezii biliare, calculoza biliara, atonie veziculara, colici biliare) – pulbere. Se administreaza in cure de minim o luna; ciroza hepatica – pulbere. Face o combinatie redutabila cu pufulita cu flori mici si anghinarea; tuse spasmodica, astm, catar bronsic – pulbere. Se poate asocia foarte bine cu isopul; guta, reumatism – pulbere. Se asociaza foarte bine cu tratamentul cu plante depurative: ienupar si trei frati patati – constipatie atona – pulbere. Se asociaza de obicei cu plante purgative si laxative: volbura, boz, crusin, bace de soc. – febra intermitenta – pulbere. – boli de splina, afectiuni intestinale (spasme, inflamatii, infectii) – pulbere administrata de 4 ori pe zi, cate 0,2 grame. In afectiunile splinei se asociaza foarte bine cu salvia si limba mielului; angina pectorala (adjuvant), arterioscleroza cerebrala, ateroscleroza, valori crescute ale colesterolului – pulbere, doza unica de 2 varfuri de cutit, seara inainte de culcare – isterie, insomnie, neliniste – pulbere, se combina foarte bine cu sunatoarea si menta; psoriazis, boli de piele persistente – pulbere. Se va pastra concomitent un regim alimentar preponderent lacto-vegetarian, evitand consumul de alcoolul, fumatul si efortul fizic excesiv. Se va pastra deasemenea un bun tranzit intestinal, evitand produsele care constipa; lipomatoza – pulbere. Pentru efecte maxime se foloseste tot intern si pulberea din anghinare. Extern se vor face cataplasme cu rostopasca pe zonele afectate.
EXTERN: – inflamatii cronice ale ochilor, ulceratii cronice ale ochilor, blefarite – comprese cu decoct combinat pe pleoape; se tine jumatate de ora, dupa care se spala foarte bine. Ochii nu vor fi deschisi deloc. – negi, bataturi, cheratita – cataplasme sau aplicatii de suc proaspat. – fibrom uterin – cataplasme cu rostopasca puse pe zona abdominala inferioara. Tratamentul se face o data la 2 zile. Poate fi completat cu spalaturi vaginale facute dupa reteta prezentata la infectiile genitale; cancer de piele – cataplasme pe locul afectat. Tratamentul este valabil si pentru tumorile exteriorizate; infectii cronicizate la nivelul pielii, ulcere pe piele vechi, atone – cataplasma de rostopasca si tataneasa in proportii egale – infectii genitale cu papiloma, candida, trichomonas – spalaturi cu infuzie combinata dintr-o combinatie in proportii egale de rostopasca, radacina de tataneasa si flori musetel.

Mod de administrare:

Uz intern
Ceai: in combaterea bolilor hepatice grave. Curatand atat sangele cat si ficatul, ea are influenta dintre cele mai bune asupra metabolismului. Este folosita si in afectiunile biliare, renale si hepatice.
Uz extern
Ceai: ajuta contra bolilor de cancer de piele, contra bataturilor, a verucilor (negilor) si a eczemelor care nu vor sa se vindece.
Sucul: ajuta chiar in cazul sangerarii retinei si a dezlipirii de retina. Se ia o frunza de rostopasca, se spala, iar tulpina ei frageda se zdrobeste intre degetul mare si degetul aratator, umezite in prealabil. Zeama astfel obtinuta este unsa cu aratatorul, tinand ochii bine inchisi, inspre coada ochilui. Desi nu este pusa direct in ochi, actiunea ei se comunica totusi ochilor. Acest lucru se poate incerca pentru a trata cataracta, vederea slaba si in mod preventiv pentru ochii sanatosi dar suprasolicitati.
Tinctura: in medicina homeopatica se prepara din aceasta planta o tinctura din care se administreaza de 2-3 ori zilnic cate 10-15 picaturi in putina apa.
Preparare:
Infuzie: se beau cate 2-3 cesti cu ceai (care nu se prepara prin fierbere, ci doar prin oparire) pe parcursul zilei, in inghitituri mici.
Suc proaspat: frunzele, tulpinile si florile se spala si se trec in stare umeda prin storcatorul electric (pentru folosire externa).
Tinctura: a se procura din farmacii, fiind un preparat homeopatic.
Macerat de vin: se toarna 1/2 litru de vin alb peste 30 grame de rostopasca cu radacini cu tot si se lasa sa stea 1-2 ore, apoi se filtreaza si se bea in inghitituri mici.
Contraindicatii:
Rostopasca, atat de utila in doze terapeutice, in doze mari poate fi extrem de toxica. Cea mai toxica este in stare proaspata: 20-30 de grame ingerate duc la o intoxicatie severa, iar 50-60 grame produc intoxicatie mortala. In stare uscata, este mai putin toxica, dar este necesara o atentie marita in manipularea si administrarea sa deoarece pot aparea accidente. Pentru tratamentele interne este bine sa cereti avizul si supravegherea unui medic..

<< Back                                                                                                     HOME