CEAI DE TALPA GASTII

Mai este cunoscuta sub denumirile: coada leului, creasta cocosului, iarba flocoasa, somnisor. In scopuri medicinale se foloseste toata planta.
Contine alcaloizi, substante glicozidice intre care het-erozizi cardiotonici, cu actiune similara strofantidinei, care prin hidroliza dau: ramnoza, unaglicon, glicozide amare cu structura sterolica, tanoizi, ulei volatil, saponozide, rezine, vitaminele A, C si E, acizi organici, substante minerale.
Indicatii:
Uz intern: actiune antispasmodica si tonic cardiaca sedativ nervoasa, hipnotica, antispastica generala, stomahica, indicata in afectiuni cardiace de origine nervoas, stari depresive nervoase, anxietate, insomnii indeosebi ale cardiacilor, astm bronsic, coluite si gastrite cu componenta nervoasa, atonie gastrica si digestie lenta.
Uz extern: antiinflamator in echimoze si rani.
Utilizare. Intern are proprietati asemanatoare valerianei, dar de 3 ori mai puternice. Este sedativ puternic al sistemului nervos central si cardiac hipotensiv. Intern se recomanda in stari depresive nervoase, distonii neurovegetative. Se foloseste pentru reglarea batailor inimii de origine nervoasa, tulburari de menopauza, linistirea starilor de sufocare in astm, pentru reglarea tensiunii arteriale.

Are actiune stomahica (favorizeazand digestia), datorita principiului amar. Ceaiul de frunze, in amestec cu odolean se foloseste in hipertensiune.
Extern: cicatrizant si antiinflamator. Pentru dureri de spate, se piseaza planta si se amesteca cu grasime animala sau vegetala, cu care se frictioneaza zona dureroasa.
Intern – sub forma de infuzie: 20 g planta maruntita la 250 ml apa clocotita; se iau 4-5 linguri pe zi.
Pentru stari nervoase cu balpnarea stomacului – infuzie: 25 g talpa gastei, 25 g chimion, 25 g valeriana, 25 g fenicul, se amesteca; se infuzeaza o lingura din amestec cu o ceasca de apa. Dupa 20 minute, ceaiul se strecoara si se bea neindulcit. Se beau 4 ceaiuri caldute pe zi.
Tinctura: 25 g planta maruntita la 120 ml alcool de 75″ care se macereaza timp de 8 zile. Se iau 20 – 30 de picaturi de 3-4 ori pe zi.
Extern se foloseste infuzia din 25 g planta la 250 ml apa clocotita. Se utilizeaza sub forma de comprese si bai.
Decoct: 60 g planta maruntita la 1,5 litri apa; se foloseste sub forma de cataplasme la reducerea edemelor si cicatrizarea ranilor.