CEAI DE TREI FRATI PATATI

Trei frati patati

De la trei-frati-patati se foloseste numai partea aeriana. Tulpina, cu frunze si flori, se taie cu un cutit, pentru ca, prin smulgere, planta ar fi distrusa. Dupa culegere, planta se usuca la umbra, in straturi subtiri. Timpul optim de recoltare: lunile iulie, august si septembrie.
Aceasta planta are un spectru larg de intrebuintari in terapiile naturiste :
Ceaiul preparat din Trei Frati Patati curata sangele de toxine, si poate fi utilizat si in tratarea si vindecarea eczemelor, acneei, urticariilor, constipatiei, dermatozelor, afectiunilor renale. alergie la polen si praf , astm si bronsita alergica.

Moduri de preparare
Infuzie. Se macina planta cu o rasnita de cafea sau se piseaza bine in piua ori in mojar; se iau patru linguri de planta si se pun intr-un sfert de litru de apa (o cana de ceai) la inmuiat, de seara pana dimineata, cand se filtreaza maceratul rezultat, care se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca o cana de apa clocotita; se lasa sa se raceasca vreme de jumatate de ora la temperatura camerei, dupa care se filtreaza. La sfarsit, se combina infuzia cu maceratul la rece, iar preparatul obtinut se bea pe parcursul unei zile. Acest remediu este unul din cele mai puternice depurative cunoscute in fitoterapia noastra, mobilizand toxinele si accelerand eliminarea lor pe toate cele trei cai: transpiratie, urina si prin scaun. In bolile mai usoare, se beau doua cani pe zi din acest remediu, pe stomacul gol, dimineata. In bolile mai grele, se beau patru cani pe zi. O cura dureaza minimum 21 de zile.

Decoctul. In tusea grea (cu multe secretii), in astmul in faza acuta, precum si in bronsita, cele mai bune rezultate le da decoctul de planta. Acesta se obtine la fel ca ceaiul descris mai sus, doar ca, in loc sa oparim planta cu o cana de apa dupa filtrare, o vom fierbe vreme de 5 minute la foc mic.

<< Back                                                                                                     HOME

Leave a Reply