Ceai verde face parte ca si ceaiul negru din aceeasi catogorie (Camellia Sinensis).Marea varietate a ceaiurilor din care face parte si ceaiul verde este data de conditiile de cultivare, de tipul frunzelor si de modul de preparare. Spre deosebire de Ceaiul negru, Ceaiul verde nu este supus fermentarii, ci doar uscarii.
Compozitia chimica: vitamine (A, B, C, E, K), catechina, sodiu, potasiu, fosfor, mangan, zinc, cupru, fluor si numerosi aminoacizi. Pe langa polifenoli, elemente active impotriva radicalilor liberi, ceaiul verde mai contie si teina, un stimulator al sistemului nervos, cerebral si sanguin. Datorita continutului de teina,
Ceaiul verde poate inlocui cu succes cafeaua, avand aceleasi efecte dar cu eficienta pe o durata mai mare de timp. El poate fi baut pe tot parcursul anului sub forma de infuzie slaba (lasat intre 1 si 3 minute) cu regularitate fara sa afecteze organismul si intarind sanatatea.
Proprietati:
– Tonic, energizant si racoritor.
– Este un excelent furnizor de fier, fluor, oligoelemente si vitamine.
– Antioxidant.
– Echilibrator al sistemul imunitar.
– Antibacterian, antiinflamator si antiviral.
– Cicatrizant si dezinfectant.
– Antialergic.
– Antimicotic.
– Diuretic si detoxifiant, eliminand toxinele din organism
– chiar si substante radioactive.
– Anihileaza efectele daunatoare ale tutunului si alcoolului.
– Protector al ficatului.
– Stimulator al reactiilor si miscarilor peristaltice ale intestinului subtire si ale intestinului gros
– regleaza astfel tranzitul intestinal.
– Reduce riscul de accident vascular cerebral.
– Stimulator al inimii.
– Scade tensiunea arteriala.
– Purifica sangele si intareste vasele sanguine.
– Favorizeaza irigarea sanguina si regenerarea pielii.
– Hipoglicemiant si hipocolesterolemiant. – Are un efect preventiv, favorizand refacerea in cazurile de arterioscleroza.
– Inhiba formarea calculilor biliari si renali.
– Creste acuitatea vizuala.
– Protejaza capilarele din ochi.
– Ajuta in cazul opacifierii corneii si a uscarii conjunctivei care isi pierde stralucirea.
– Stimuleaza sistemul nervos.
– Antidepresiv.
– Inlatura oboseala anihiland substantele toxice din organism datorate stresului.
– Imbunatateste memoria.
– Ajuta in combaterea cariilor dentare.
– Diminueaza riscurile de cancer.
– Incetineste procesul de imbatranire.
Datorita tuturor acestor proprietati el este recomandat tuturor celor care doresc o sanatate mai buna, tuturor celor care vor sa-si pastreze tineretea. Se pot bea 3 cani de ceai verde pe zi. El poate fi baut si de femeile insarcinate fiind de un real ajutor – elimina starea de oboseala, regleaza tensiunea arteriala, scade riscul de infectii microbine, scade riscul de aparitie al hemoroizilor si al fisurilor anale. De asemenea el este de un real ajutor si in timpul menopauzei, consumul lui regulat, echilibrand organismul.
Ceaiul verde ajuta in: oboseala, stres, depresie, ateroscleroza, boli cardiovasculare, risc de accident vascular cerebral, infectii bacteriene sau virale, alergii (astm bronsic, rinite alergice etc), afectiuni hepatice, afectiuni urinare, hipercolesterolemie, obezitate, diabet, retinopatie, scaderea acuitatii vizuale, xeroftalmie (uscarea conjunctivei).
Extern ajuta in: micoze, ochi umflati, pungi sub ochi, varice, escare, rani, ulcere varicoase, dermatite, psoriazis, zona zoster. Se pun comprese sau cataplasme cu infuzie de Ceai verde. In cazul micozelor de la picioare (picior de atlet) se fac bai de cate 20 minute cu o infuzie concentrata de Ceai verde.
Trebuie remarcata utilitatea ceaiului verde si in cosmetica fiind folosit in multe creme regeneratoare, masti sau sampoane. Infuzia de ceai verde poate fi folosita pentru demachiere sau pentru a va spala fata. Dupa demachiere se unge fata cu crema obisnuita, cu cateva picaturi de ulei de masline sau cu o crema hidratanta.
Cu frunzele obtinute de la infuzii se pot face comprese care se pun pe fata (obraji, frunte, nas), timp de cate 20 minute, realizand astfel o excelenta masca. Se spala apoi fata cu putina zeama de lamaie si se aplica o crema hidratanta.