Dificultatea de a respira liber, nasul înfundat si starile febrile sunt probleme cu care ne confruntam mai ales în sezonul rece. Infuziile preparate din menta, eucalipt, tamaie, cimbru, catina, scortisoara sau din salcam îsi fac cu prisosinta datoria, elimina efectele neplacute ale racelii sau ale virozei si scurteaza convalescenta.
Menta descongestioneaza caile nazale
Specialistii precizeaza ca izma (menta piperata) contine cele mai eficiente principii active si proprietati curative dintre plantele aliate aparatului respirator. Ca planta aromatica, menta actioneaza în doua moduri diferite între ele, în functie de concentratia preparatului folosit. În doza slaba, infuzia este analgezica, calmanta si antispastica. În doza concentrata, menta este un tonic al sistemului nervos si un stimulent digestiv. Substantele active importante precum mentolul, un valoros ulei eteric, compusii antibiotici si substantele minerale au o puternica actiune antiseptica si calmanta. În virozele respiratorii se consuma cate doua-trei cani de infuzie pe zi, timp de doua saptamani. În acest interval, pentru a evita constipatia, în dieta cotidiana trebuie sa predomine fructele si legumele. Infuzia de menta este eficienta si în cazurile de astm sau de bronsita, pentru ca redau capacitatea de respiratie.
Eucaliptul, un bun antiseptic
Esenta de eucalipt este foarte bogata în principii active. Actiunea sa antivirala se manifesta benefic în infectii respiratorii: raceala, gripa, sinuzita, pneumonie si în bronsita. Uleiul de eucalipt, cunoscut sub numele de menta de Sidney (datorita actiunii sale calmante asupra cailor digestive, asemanatoare mentei), este eficient si în starile de oboseala, în scaderea puterii de concentrare sau în dureri de cap, simptome care însotesc gripa si virozele respiratorii. La o cana de ceai din fructe de padure se adauga 3-4 picaturi de ulei de eucalipt. Infuzia, preparata dintr-o lingurita de frunze la o cana cu apa clocotita, descongestioneaza caile respiratorii si fluidifica secretiile. Se consuma doua-trei cani de ceai pe zi.
Busuiocul combate tusea
Raceala si gripa, însotite de tuse se trateaza cu succes cu ajutorul busuiocului. De asemenea, la trecerea de la un anotimp la altul, cand foarte multi dintre noi sunt lipsiti de energie vitala, sufleteasca si intelectuala, preparatele din busuioc: infuzia, decoctul, siropul, tinctura sau uleiul volatil sunt foarte eficiente în bolile de sezon de la gripe, bronsite pana la crizele de astm. Prin continutul bogat în vitamine (A si C în special), în minerale precum calciul si fierul, busuiocul are proprietati revigorante, antimicrobiene, antispastice si carminative. Un lucru mai putin stiut, terapia cu busuioc combate stresul si agitatia, specifice si bolilor de iarna.
Cimbrul dezinfecteaza caile respiratorii
Bolnavii care sufera de bronsita, de astm sau de tuse seaca se vor simti mult mai bine daca vor bea cate doua cesti de infuzie pe zi. Dupa doua-trei zile de tratament, crizele de tuse se raresc, iar caile respiratorii se dezinfecteaza cu ajutorul uleiului volatil, prezent în compozitia plantei. Copiii care racesc usor trebuie sa bea cate 3 lingurite de infuzie, îndulcita cu miere, la un interval de doua ore. De asemenea, siropul de cimbru este foarte eficient în accesele de tuse. Bolnavul respira mai usor si crizele de tuse se raresc. Doza zilnica pentru adulti este de sase lingurite de sirop, diluate în ceai de tei sau de coada soricelului, consumate dupa mesele principale. Pentru copiii cu varste cuprinse între 8 si 14 ani sunt suficiente trei lingurite, una dupa fiecare masa.
Catina, un adjuvant în viroze
Catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesele, dar si vitaminele A, complexul B, E, K si P. Ceaiul de catina este un minunat tonifiant general, fiind recomandat în combaterea tusei si revigorarea organismului în perioada convalescentelor de orice natura. Vitamina C pe care o contine, completeaza doza atat de necesara persoanelor anemice si a celor care depun eforturi fizice si intelectuale. Pentru calmarea tusei se consuma cate doua cani de ceai pe zi preparat din fructe uscate infuzate timp de 10 minute într-o cana cu apa fierbinte.
Scortisoara, tonica si reconfortanta
Indienii o venerau ca pe un leac universal, pentru ca actioneaza ca un veritabil energizant. Infuzia este recomandata în sezonul virozelor, fiind un tonic general care influenteaza pozitiv întregul organism. Pentru calmarea tusei, ceaiul (preparat dintr-o jumatate de lingurita de pudra care se infuzeaza într-o cana cu apa fierbinte timp de 10 minute) se îndulceste cu miere. Se consuma doua – trei cani de ceai pe zi.
Florile de salcam linistesc tusea
Florile de salcam sunt un antitusiv eficient. Dintre substantele active importante, doi compusi specifici, robinina si acaclina, împreuna cu uleiul volatil calmeaza crizele puternice de tuse convulsiva. Se beau zilnic cate doua-trei cani de infuzie calduta, preparata din flori de salcam îndulcita cu miere poliflora sau cu miere de salcam, aceasta din urma avand si efecte emoliente.