Orzul macinat reprezinta un ingredient din care se gabrica produsele de panificatie (paine si cerealele integrale). In cazul produselor de panificatie integrale, orzul mai poate fi amestecat cu seminte de floarea soarelui sau de dovleac, germeni de grau etc.
Nutritionistii recomanda produsele de panificatie fabricate din cereale integrale in defavoarea celor facute din faina de grau deoarece cele dintai sunt mai sanatoase, mai consistente si contin mai multe vitamine si antioxidanti.
De asemenea, orzul curatat se mai gaseste si sub denumirea de arpacas, utilizat la pregatirea colivei.
Din punct de vedere calitativ, boabele de orz conţin, în medie: 10,5% proteină, 2,8% grăsimi, 4,0% celuloză, 66,2% substanţe extractive neazotate (din care 53% amidon), o serie de aminoacizi esenţiali (lizină, triptofan, arginină), vitaminele B1, B2, săruri mineral (K, P, Ca);
Recomandari:
FULGI DE ORZ pentru consum impotriva anumitor afectiuni:
Hepatita de toate tipurile, sechelele posthepatice si hepatita cronica evolutiva – fulgii de orz au efect drenor hepatic si ajuta la regenerarea celulelor din ficat.
Hipotensiunea – consumul regulat de fulgi de orz mareste pe cale naturala tensiunea arteriala, fara a aparea riscul hipertensiunii, tensiunii arteriale oscilante sau al palpitatiilor.
Ischemiei cardiaca – de asemenea, orzul este cunoscut pentru efectele sale de prevenire a acestei boli
Diaree, dizenterie si febra tifoida (adjuvant) – se consuma fulgi de orz in amestec
Atonia gastrica si intestinala, probleme de digestie si apetit la persoanele sedentare – se consuma dimineata si seara cate o farfurie
Tuberculoza, bronsita cronica – Se consuma aceasta combinatie usoara, foarte hranitoare si cu efecte de stimulare a imunitatii, la micul dejun si cina.