Porumbul este o planta anuala, cu tulpini puternice si inalte pana la 3 m, frunze mari, liniare. Este una dintre cele mai importante cereale, cultivate pe toate continentele in zonele temperate. Are multiple utilizari in alimentatie, furajarea animalelor, industria alcoolului si a uleiurilor, etc. Este cultivat in zonele de ses, deal sau munte (pante joase), avand o pondere mare in economia cerealiera a tarii noastre.
Componenti principali: saponozide, alantoina, ulei volatile, saruri minerale si vitamine (B,C,E,K), glucide, ergosterina, betaina, proteine (zeina este principala proteina a bobului de porumb, care se caracterizeaza prin continut ridicat de acid glutamic si leucina).
Alti componenti importanti:
Glucidele continute in porumb asigura aproape 50 % din necesarul corpului omenesc.
Vitamina B1 (tiamina) si acidul nicotic asigura in organism transformarea hidratilor de carbon in glucoza asimilabila. Contribuie la metabolismul proteinelor si al grasimilor, asigura o buna functionare a intestinelor si a sistemului nervos.