Sucul de orz
Compoziţia chimică a orzului verde conferă plantei un efect curativ deosebit, încetinind procesul de îmbătrînire a celulelor. Bogăţia în proteine, vitamine, minerale şi enzime face ca orzul verde să fie foarte eficient în buna funcţionare a organismului. Comparativ cu alte plante, orzul verde conţine:
– de peste 250 de ori mai multă vitamina A decît salata
– de peste 25 ori mai mult potasiu decît în banane
– de peste 11 ori mai mult fier decît în ţelină
– de peste 7 ori mai multă vitamina C decît în portocale
– de peste 10 ori mai multă vitamina B1 decît în spanac.
– de peste 11 ori mai mult calciu
– de peste 23 de ori mai multă biotină (factor din grupul vitaminelor B) decît în lapte
Cura cu suc de orz se poate tine, cu succes, in orice anotimp si are efecte de detoxifiere a organismului, inclusiv a sangelui, de stimulare imunitara, de cicatrizare si regenerare. Totodata, regleaza tensiunea arteriala, elimina surplusul de greutate, hidrateaza tegumentele si creste potenta. Doza cotidiana este de cate un pahar de suc diluat, baut de doua-trei ori pe zi, pe stomacul gol, cu jumatate de ora inainte de masa. Pentru o cura de intretinere sunt suficiente doua saptamani de tratament, in timp ce pentru tratarea unor boli cronice este necesar ca o cura sa dureze minimum o luna. Un caz aparte il constituie bolile tumorale, benigne si maligne, in care aceasta cura are efecte maxime, daca este tinuta trei luni.
Sucul de orz se poate obtine prin trei metode:
1. Prin tocare: o mana de fire verzi de orz se dau prin masina de tocat carne, dupa care se stoarce pasta vegetala obtinuta in tifon, strangandu-se sucul intr-un pahar.
2. Cu storcatorul de fructe: este metoda cea mai comoda. Se pun in storcator manunchiuri compacte de fire de orz, care vor lasa rapid un suc limpede, de culoare verde, ce va fi adunat intr-un pahar de sticla.
3. Prin mixare: intr-un mixer electric se pun o mana de tulpini verzi, tocate putin, si apa cat sa poata fi maruntite de elice. Se mixeaza astfel, incat sa devina o pasta, dupa care se filtreaza printr-o strecuratoare sau prin tifon. Sucul trebuie consumat la cateva minute dupa ce a fost preparat. Cel obtinut prin tocare si stoarcere se consuma diluat: la o treime de pahar de suc de orz se adauga doua treimi de apa sau de suc proaspat de legume. Sucul obtinut prin mixare nu se mai dilueaza, intrucat a fost deja adaugata apa in procesul obtinerii sale.