Taratele de ovaz sunt invelisul extern al semintei de ovaz. Sunt foarte bogate in fibre insolubile si in pectine, contribuind la absorbtia unei cantitati insemnate de apa. Taratele de ovaz contin si vitamine din complexul B, proteine si minerale. Taratele de ovaz diminueaza absorbtia grasimilor si a zaharului. Taratele de ovaz reusesc sa elimine in mod sanatos grasimile. Taratele de ovaz sunt o excelenta sursa de fibre solubile ai insolubile. Fibrele nu sunt asimilate de organismul nostru. Prin faptul ca permit organismului sa elimine rapid, integral sau partial grasimile si glucidele din alimentele mancate intr-o zi, taratele de ovaz reusesc sa reduca numarul caloriilor ingerate. Este motivul pentru care si-au castigat de-a lungul timpului un loc de frunte in dietele de slabit, una dintre cele mai cunoscute fiind dieta Dukan. Ca urmare a capacitatii de a absorbi lichide de pana la de 40 de ori volumul initial, fibrele dau o senzatie de satietate pentru foarte lunga durata. O alta calitate a taratelor de ovaz este indicele glicemic de doar 15 unitati, mai mic decat cel al fulgilor de ovaz.Taratele de ovaz nu sunt indicate doar în cursul curelor de slabire. In diabet taratele de ovaz regleaza concentratia de zahar din sange, reduc necesarul de insulina si au un efect favorabil asupra metabolismului. Taratele de ovaz reduc concentratia de colesterol din sange, astfel ca sunt recomandate atat persoanelor care au probleme in a mentine la nivel normal aceasta constanta a sangelui, dar si celor care sufera de boli cardiovasculare, arteroscleroza si hipertensiune arteriala. Este dovedit faptul ca un consum regulat de tarate de ovaz, reduce in mod spectaculos riscul aparitiei cancerului de colon, fibrele din ovaz functionand ca un burete care absoarbe toate acele substante si elemente cu efect cancerigen de la nivelul intestinului gros. Taratele de ovaz isi pun în evidenta, cu adevarat, toate calitatile in cadrul unei alimentatii sanatoase si diversificate, daca sunt consumate de patru-cinci ori pe saptamana. In general se recomanda sa ne oprim la consumul a cel mult trei linguri zilnic, pentru a evita tulburarile intestinale, pierderile de vitamina D si de magneziu, care ar putea fi asociate cu consumul excesiv de tarate de ovaz. Din tarate de ovaz se pot face chifle, tarte, blaturi de pizza, clatite. Pot fi adaugate in diverse salate de cruditati, amestecate cu lapte, branza, iaurt, smantana. Taratele de ovaz isi pastreaza proprietatile in timpul prepararii termice.