Fructele sunt alimente de origine vegetala, apreciate din punct de vedere nutritiv prin continutul lor bogat in glucide, saruri minerale, vitamine si acizi organici.
Fructele se clasifica dupa mai multe criterii, care depind de structura, gust, aroma, etc.
– fructe semintoase (bace false), care sunt carnoase, au semintele inchise in compartimente cu pereti pergamentosi (mere, pere, gutui, citrice);
– fructe samburoase (drupe), caracterizate prin pulpa suculenta si sambure tare care inchide in interior samanta (caise, prune, piersici, visine, cirese, etc.);
– fructele arbustilor si semiarbustilor fructiferi (bace adevarate si false), care au pulpa zemoasa, suculenta si cu seminte mici raspandite in pulpa fructului (fragi, capsuni, zmeura, smochine, coacaze, agrise si afine);
– fructe nucifere, formate numai din endocarp si seminte, deoarece mezocarpul se desprinde inainte de recoltare. Din aceasta grupa fac parte: nucile, alunele, migdalele, fisticul, arahidele.
Dupa gust si aroma, fructele se grupeaza in:
– citrice (lamai, portocale, mandarine, grepfruit, chitra);
– acidulate (mere, pere, caise, prune, piersici, visine, cirese, fragi, capsuni, zmeura, mure);
– astringente (gutui, coarne, afine);
– zaharoase – amidoniase (banane, castane);
– uleioase (nuci, alune, migdale, arahide, fistic);
Dupa continutul in substante nutritive, fructele se impart in:
– fructe zaharate sau carnoase, caracterizate prin continut mare in apa (75-90%), in glucide (glucoza, fructoza, zaharoza, celuloza) si sarace in lipide si protide. Aceste fructe mai contin substante pectice (proprietate de a forma jeleuri), acizi organici (malic, tartic si citric), saruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier asimilabil, iod, etc.), vitamine hidrosolubile in special B1, B2, C (citrice);
– fructe amilacee, bogate in amidon si sarace in zahar (banane, castane);
– fructe oleaginoase, cu un continut mare in lipide si mic in apa si glucide (nuci, alune, arahide, migdale).
In organism fructele au rol deosebit, contribuind la realizarea in bune conditii si a proceselor metabolice, la mentinerea sanatatii. Rolul fructelor in organism se caracterizeaza prin:
– actiune alcalinizanta, care rezulta prin arderea acizilor organici cu formare de carbonati alcalini si baze;
– actiune mineralizanta, datorita continutului in substante minerale; de aceea se indica in anemii, decalcifieri, etc.;
– actiune vitaminizanta, prin aportul crescut in vitamine.
……………………………………………………………………………
– Banana
– Kiwi
– Mango
– Mandarin
– Smochin
– Visin
– Portocal
– Migdal
– Nuc
– Lamai
– Frag
– Fistic
– Coacaz negru
– Coacaz negru
– Afinul
– Marul
– Gutuiul
– Strugurii
– Murul
– Caisele
– Piersicile
– Coacazele
– Pepenele galben
– Pepenele verde
– Zmeura
– Prunele
– Alun
– Ciresul
– Capsunul
…………………………………………………………………………..
– Sucuri de fructe