Pepenele galben

In pepeni galbeni gasesti fibre si acid folic, dar si multe alte vitamine precum C, B6 sau A. Si minerale precum magneziu, potasiu, niacina sau tiamina se afla din abundenta in acest fruct, toate acestea contribuie cu succes in pastrarea echilibrului metabolic.

In plus, acesta contine si un compus numit adenozina, care protejeaza inima si imbunatateste circulatia sangelui. Beta-carotenul da frumoasa culoare galbena pepenilor, fiind transformat de corp in vitamina A.

In plus, pepenii sunt foarte saraci in calorii, astfel incat sunt ideali in orice cura de slabire.

Pepenii galbeni pot fi buni pentru sanatate in mai multe feluri. Beta-carotenul ajuta ochii si previne cataracta, dar si diverse tipuri de cancer, in timp ce Vitamina C imbunatateste sistemul imunitar si apara de radicalii liberi, ajutand corpul sa lupte cu bacteriile si infectiile.
Acest fruct are in compozitia lui potasiu, calciu, vitaminele A, B, C, care isi aduc cu succes aportul in pastrarea echilibrului metabolic. De aceea este recomandat persoanelor afectate de diabet. In cazul lor, pe tot parcursul sezonului, consumul de pepene galben trebuie sa fie in cantitati moderate.

In plus, acest fruct iti regleaza si metabolismul si nivelul zaharului din organism, datorita complexului de vitamine B si a potasiului, ceea ce face ca zaharul si carbohidratii sa se elibereze treptat si nu brusc.

Este folosit cu succes ca supliment în terapia unor boli de tipul: anemiei, constipatiei, tulburarilor de apetit (anorexia), dermatozei, diabetului. S-a descoperit actiunea benefica a pepenelui galben în ceea ce priveste buna functionare a unor glande cu secretie interna, în special a tiroidei.

Nu în ultimul rând, fructul ajuta la detoxifierea organismului, stimuleaza sistemul imunitar, trateaza constipatia, hemoroizii, guta și reumatismul.

Util in probleme digestive
Semintele de pepene galben macinate sunt indicate pentru problemele digestive. Din ele se poate face si un suc foarte hranitor, care poate fi folosit pentru prepararea diferitelor creme sau poate fi consumat ca atare. Utilizat sub forma de cataplasme, pepenele galben este indicat in arsuri usoare sau in tratarea diferitelor inflamatii. Miezul hidrateaza foarte bine tesuturile.

Ajuta la reglarea tiroidei

Substante active din pepenele galben influenteaza direct iodarea tirozinei, procesul care ajuta la fabricarea hormonilor tiroidei in tesutul glandei.
In cazul in care exista un deficit de secretie tiroidiana, adica hipotiroidie, principiile active din pepenele galben se fixeaza pe suprafata celulelor secretoare si le obliga sa fabrice hormoni, iar in caz de hipotiroidie aceleasi principii blocheaza mecanismul celular de eliberare a tiroxinei.
Prin efectul asupra tiroidei este asigurata si buna functionare a altor glande influentate de hormonii tiroidieni, cum ar fi glandele sexuale, hipofiza si hipotalamusul.