Legumele reprezinta produse de origine vegetala cu o larga intrebuintare in alimentatie. Ele sunt bogate in substante nutritive.
Surse importante de caroten prezinta frunzele verzi, morcovii, sparanghelul,ridichea. in vitamina K sunt bogate frunzele verzi de spanac, loboda, urzici, varza, conopida. Vitamina E contin fasolea si mazarea verde,cartofii, sfecla rosie, varza, spanacul. Dintre elementele minerale sunt bogate in potasiu morcovii, rosiile, cartofii, salata, castravetii; in calciu – spanacul, loboda, sfecla; in fier – fasolea si mazarea verde, papadia, patrunjelul, urzica, spanacul. Legumele contin diversi compusi aromati, pigmenti, acizi organici de care depinde gustul, mirosul, culoarea bucatelor.
Unele legume contin substante antinutritive, ca ascorbicoxi-daza (inactiveaza acidul ascorbic), acidul fitic, acidul oxalic din spanac si fasole (leaga calciul, magneziul, fierul in complexe insolubile, deregleaza absorbtia si utilizarea lor in organism), substantele antitiroidiene din varza, conopida, gulii (impiedica fixarea iodului in glanda tiroida), substantele antiproteinogenice din fasole (inhiba actiunea tripsinei pancreatice).
Legumele, pe langa proprietatile lor nutritive, au o valoare terapeutica. Ca aperitive servesc telina, mazarea, cicoarea. Proprietati depurative poseda ridichea, salata verde, papadia, cicoarea; diuretice – sparanghelul, papadia, prazul, telina,
macrisul; vermi-fuge – usturoiul, ceapa, varza; emoliente – spanacul, prazul, macrisul, ceapa, cartofii; expectorante – varza rosie.
– Morcovul
– Telina
– Ridichiile negre
– Ridichiile rosii
– Cartoful
– Castravetii
– Hreanul
– Sfecla rosie
– Patrunjelul
– Varza
– Sparanghelul