Frunzele de telina sunt bogate vitamina A, in timp ce tulpinile sunt o sursa excelenta de vitamina B1, B2, B6 si C la care se adauga potasiu, acid folic, calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu si aminoacizi esentiali. Contine, de asemenea, fibre, potasiu, folati, molibden, mangan. In telina se mai gaseste si calciu, magneziu, fosfor si fier. O tulpina de telina contine aproximativ 35 miligrame de sodiu.
Sodiul organic continut de telina este recomandat pentru consum, fiind esential pentru organism. Chiar si persoanele sensibile la sare pot consuma fara grija sodiul din telina, spre deosebire de sarea de masa, care ii afecteaza pe cei care sufera de hipertensiune arteriala.
Potentialul telinei de a reduce tensiunea sangelui este cunoscut de catre medicina chineza inca din cele mai vechi timpuri. Telina contine substante numite phthalide care ajuta la relaxarea muschilor din jurul arterelor si permit dilatarea vaselor de sange.
Desi, cele mai multe dintre alimente isi pierd nutrientii in timpul gatitului, majoritatea compusilor din telina rezista la temperaturile inalte. Din cele mai importante efecte si benefii ale telinei:
Este un diuretic natural. Telina, care este bogata in potasiu si in sodiu – mineralele cele mai importante pentru reglarea balantei fluide – stimuleaza producerea urinei, ajutand organismul sa elimine excesul de lichide.
Previne aparitia cancerului. Telina contine substante care pot preveni formarea radicalilor liberi si afectarea celulelor de catre acestia. De asemenea, protejeaza celulele impotriva aparitiei cancerului. Unele componente ale telinei – acetilenici – impiedica dezvoltarea tumorilor.