Varza este o plantă erbacee, bienală, legumicolă cu valoare terapeutică ridicată fiind recoltată când căpăţâna este bine îndesată (se verifică prin apăsare cu degetul).
Există mai multe feluri de varză: albă, roşie, creaţă, de Bruxelles etc.
Varza pare să aibă o proprietate deosebită în eliminarea produselor toxice, pe care le obligă să iasă din ţesuturi. Totodată, varza asigură cicatrizări de bună calitate, prevenind sechelele.
Această legumă a avut întotdeauna o asemenea importanţă încât e bine să prezentăm pe larg proprietăţile ei uimitoare, indicaţiile ei şi modurile de folosire.
Varza este o leguma foarte putin calorica, ea avind in jur de 25 de calorii la 100 de grame de produs. Glucidele, care furnizeaza o parte din calorii, sint constituite in primul rind din pentosan, glucide partial asimilabile. In afara de asta, ele mai contin zaharoza, glucoza si fructoza. Protidele, care completeaza aportul energetic, sint prezente si ele la un nivel ridicat. Bogatia vitaminica a verzei trebuie insa subliniata, ea figurind printre legumele cu cel mai mare continut de vitamina C (cele mai bogate sint foile aflate la exterior). Prin fierbere insa se pierde cam 30-40 la suta din continutul de vitamina C.
Varza este de asemenea foarte bogata in vitamina E: 2-7 mg la 100 g, ceea ce constituie un adevarat record pentru o leguma, 200 de grame de varza consumate zilnic acoperind necesarul zilnic de vitamina E. 200 de grame de varza acopera necesarul zilnic de vitamina A Provitamina A (sau carorenul, care se transforma in vitamina A in organism) este si ea foarte bine reprezentata, astfel ca o portie de 200 de grame de varza acopera necesarul zilnic de vitamina A. Vitaminele din grupa B sint si ele foarte bine reprezentate: B1, B2, B3, B5, B6, B9, adica toate cele care constituie grupa anticanceroasa.
Cercetarile au relevat ca persoanele care consuma legume din familia crucifere, varza in special, sint mult mai putin expuse ca celelalte cancerului de colon.
Continutul in minerale este si el foarte bine reprezentat: calciu, magneziu, fier, la fel si cel in oligoelemente: iod, cupru, mangan, sulf. Fibrele alimentare sint abundente, fiind compuse in majoritate din celuloza si hemiceluloza, ceea ce explica si anumite intolerante intestinale. Modul de preparare a verzei poate inlatura insa aceste efecte. Fibrele alimentare sint capabile sa stimuleze intestinul si sa previna constipatia. O portie de 200 de grame de varza asigura peste 20 la suta din cantitatea de fibre necesara zilnic (30-37 g).
La fel ca la majoritatea legumelor, si varza contine antioxidanti. Acestia lupta contra radicalilor liberi fiind responsabili cu aspectul tenului nostru si cu prevenirea unor boli frecvente dar grave, de genul cancerului.
Totodata fibrele ajuta la eliminarea toxinelor din organism, efectul sau detoxifiant fiind unul demn de luat in seamna. Prin curatarea organismului de toxine, reducem riscul de cancer la colon cat si riscul de aparitie a altor boli digestive. Astfel, chiar si indirect varza poate detine o parte din control asupra greutatii noastre.
Se pare ca varza rosie ar fi buna pentru prevenirea bolii Alzheimer. Mai mult de atat, aceasta contine mult mai multa vitamina C decat varza alba (pana la de 8 ori mai multa).
Proprietăţi terapeutice
Varza este un aliment alcalinizant nutritiv, energetic, remineralizant şi tonifiant şi este preferabil să se mănânce în stare crudă, pentru a i se păstra intacte proprietăţile.
Caracteristici:
– prezintă proprietăţi dezinfectante şi cicatrizante la nivelul ţesuturilor;
– posedă o acţiune antiseptică pulmonară importantă şi proprietăţi expectorante;
– favorizează metabolismul glucidelor şi absorbţia oxigenului în celule;
– are acţiune anticancerigenă: specialiştii recomandă folosirea verzei în mod regulat, deoarece conţinutul ei crescut de caroten diminuează riscul apariţiei cancerului;
– este aperitivă şi antidepresivă. Romanii, de exemplu, erau încredinţaţi că varza vindecă melancolia. Fiind foarte bogată în vitamine şi săruri minerale, varza asigură elementele indispensabile sezonului rece;
– alte proprietăţi: plantă antidiareică, antiscorbutică, antiseptică, depurativă;
– conţine un principiu hipoglicemiant, care face să fie recomandată în regimul pentru diabetici.
Indicaţii terapeutice generale
– sfera cardiovasculară şi sanguin: ulcere varicoase, anemie carenţiale;
– sfera respiratorie: afecţiuni bronhopulmonare, TBC;
– sfera digestivă: ulcer gastric şi duodenal, colită ulceroasă;
– sfera genito-urinară: fenomene congestive şi inflamatorii;
– sfera ORL: angină, laringită, sinuzită;
– inflamaţii şi infecţii intestinale: ciroză ascitică;
– sfera dermatologică: infecţii cutanate şi complicaţiile acestora, contuzii şi răni;
– sfera neuropsihică: neuroză;
– sfere diverse: insolaţii, stări congestive cerebrale, nevralgii, diabet.
Extern varza se foloseşte sub formă de cataplasme în entorse, nevralgii faciale, gută, furuncule, afecţiuni ale gambelor (varice) şi multe altele.
O cataplasmă foarte utilă în diverse stări congestive sau dureri de origine diversă – lumbago, se prepară din 4 foi de varză, 2 cepe rase, 4 pumni de tărâţe şi apă, cât să le acopere. După ce s-a evaporat apa, se aplică cataplasma pe zona dureroasă şi se menţine timp de 2-3 ore sau toată noaptea, dacă se aplică seara, la culcare.
Efectul antioxidant şi valoarea nutritivă a acestei legume nu pot fi trecute cu vederea. E indicat să consumi săptămânal măcar doua porţii de varză. Totuşi, nu e cazul să treci în cealaltă extremă şi să mănânci în fiecare zi varză, deoarece excesul îţi poate împiedica organismul să asimileze iodul. Varza este o bună sursă şi de acid folic, necesar în mod special femeilor însărcinate care îşi doresc să aducă pe lume un copil sănătos, fără complicaţii de genul spina bifida (hernia măduvei spinale). Varza murată e considerată aproape o minune. Ea conţine micro-organisme benefice florei intestinale şi este de foarte multe ori lăudată.
Varza crudă te poate scăpa de constipaţie fiindcă ea curăţă organismul în zona stomacului, a intestinelor şi ajută sistemul digestiv. Dintr-o varză de mărime medie se pot prepara circa patru porţii. La 100 de grame de varză avem puţine calorii (25) şi aproximativ 50 miligrame de vitamina C, 385 miligrame beta-caroten, 75 miligrame acid folic, 52 miligrame de calciu, 270 miligrame de potasiu etc.
Varza roşie s-a dovedit că are o valoare nutritivă chiar mai mare decât cea verde. Are mai mulţi antioxidanţi şi o cantitate de vitamina C de cel puţin cinci ori mai mare. Componentele regăsite în varza roşie se pare că au un efect pozitiv asupra reducerii riscului de cancer la sân, graţie efectului pe care îl au asupra estrogenului.