Alimente care nu trebuie consumate in bolile de ficat

O lista cu alimente interzise la bolnavii cu afectiuni ale ficatului

Carne: de porc grasa, de oaie, de miel (contraindicatie relativa), gisca, rata, vinat, afumaturi, conserve, slanina, creier, rinichi, peste gras.

Grasimi: toate, cu exceptia untului si uleiului rafinat, in cantitate de maximum 40-50 d pe zi.

Oua: de rata, ochiuri prajite, omlete prajite, oua rascoapte, maioneza.

Brinzeturi: cascaval, brinzeturi fermentate.

Legume: fasole si mazare uscate, castraveti, varza sub alta forma decit cruda, vinete, ceapa, usturoi, ridichi, hrean, ardei.

Fructe: nuci, alune, arahide, migdale.

Dulciuri: ciocolata, creme de unt, aluat cald sau dospit, cu mult unt, cozonac, pateuri din foitaj, baclava, torturi cu crema, toate prajiturile cu grasime, inghetata de alune, de ciocolata.

Condimente: piper, boaia de ardei, mustar, hrean, ardei iute.

Bauturi: toate bauturile alcoolice (tuica, vin, bere, lichior), cafea naturala, cacao, sucuri fermentate.

Sunt interzise sosurile cu maioneza, cu rintas, condimente sau cu adaos de zeama de oase.