Bogate in vitamine si minerale,semintele de floarea-soarelui au efecte pozitive asupra compozitiei chimice a sangelui si un rol important in refacerea celulelor din organism. Nutritionistii recomanda femeilor sa le introduca in dieta zilnica, mai ales in perioada sarcinii. Iata care sunt beneficiile semintelor de floarea- soarelui.
Extrem de bogate in vitaminele E, D, B1, B3, B5, B6, acid folic, in minerale, precum magneziu, seleniu, mangan, fier, cupru, calciu si fosfor, in fitosteroli (care reduc nivelul de colesterol in sange), in fibre, proteine si grasimi sanatoase, semintele de floarea-soarelului reprezinta o adevarata sursa de sanatate si un excelent energizant.
-Sunt surse naturale de proteina vegetala si contin grasimi mono si polinesaturate care au proprietatea de a preveni si proteja organismul de boli de inima.
-Contin vitamina E, un antioxidant care previne aparitia bolilor de inima prin distrugerea unor molecule daunatoare numite radicali liberi, vinovate in principal de boala numita ateroscleroza. 30 de grame de seminte de floarea-soarelui ofera 76% din necesarul zilnic de vitamina E.
-Cuprul ajuta organismul sa transporte oxigen la globulele rosii ale sangelui si produc energie in celule. 30 de grame de seminte de floarea-soarelui contribuie cu 25% din valorile zilnice de cupru
-Aduc 20 la suta din necesarul de vitamina B. Aceasta e foarte importanta pentru femeile insarcinate si dezvoltarea copiilor. Alte vitamine din gama B sunt esentiale pentru transformarea alimentelor in energie pentru organism.
-Zincul este un mineral vital pentru pastrarea unui sistem imunitar puternic. 30 de grame de seminte de floarea-soarelui ofera 10% din necesarul zilnic de zinc.
-Importante pentru aportul de fier. Deficienta de fier, care poate conduce la anemie, oboseala si infectii, e mai comuna la femei. 30 de grame de seminte de floarea-soarelui ofera 10% din necesarul zilnic de fier.
-Fibrele naturale sunt necesare sanatatii generale, reduc nivelul colesterolului din sange, echilibreaza glucoza si previn constipatia. 30 g de seminte de floarea-soarelui aduc 2 g de fibre.
Beneficiile semintelor de floarea soarelui
Beneficii antiinflamatorii si cardiovasculare
Semintele de floarea soarelui sunt o excelenta sursa de vitamina E, principalul antioxidant solubil in ulei al organismui. Vitamina E calatoreste prin organism neutralizand radicalii liberi care ar putea dauna structurile si moleculele ce contin grasimi precum: membrane celulare, celulele creierului colesterol etc. prin protejarea acestor componente celuluare si moleculare, vitamina E are considerabile efecte antiinflamatorii, ce constau in reducerea simptomelor cauzate de astm, osteoartrita, artrita reumatoida – afectiuni in care radicalii liberi si inflamatiile au un rol major.
Vitamina E este de asemenea eficienta in diminuarea risului de cancer la colon, ajuta la scaderea severitatii si frecventei bufeurilor in cazul femeilor aflate la menopauza si diminueaza riscul aparitiei complicatiilor in diabet.
In plus, vitamina E joaca un rol important in prevenirea bolilor cardiovasculare. Vitamina E este unul dintre oxidantii ce se gasesc in particula de colesterol si impiedica radicalii liberi sa oxideze colesterolul.
Acesta este daunator doar dupa ce este oxidat, putand sa adere la peretii vaselor de sange, initiand procesul de arteroscleroza ce poate conduce la artere blocate, stop cardiac si anevrism. O cantitate suficienta de vitamina E poate reduce semnificativ riscul dezvoltarii arterosclerozei. Un sfert de ceasca de seminte de floarea soarelui contin 90,5% din necesarul zinic de vitamina E.
Scaderea colesterolului
Fitosterolii sunt compusi ce se gasesc in plante. Au o structura foarte similara cu a colesterolului, si atunci cand sunt consumati in cantitati suficiente, reduc nivelul colesterolului, cresc raspunsul imunitar al organismului si scad riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancere.
Detoxificare accentuata
Seleniul din semintele de floarea soarelui este un alt mineral vital pentru sanatatea umana. Acesta induce repararea ADN-ului si sintetizarea celulelor deteriorate, inhiband astfel proliferarea celulelor canceroase.
In plus, seleniul este incorporat in multe proteine importante pentru protejarea impotriva cancerului si utilizate de catre ficat pentru detoxifierea organismului. Un sfert de ceasca de seminte de floarea soarelui contin 30,6% din doza zilnica recomandata de seleniu.
Sanatatea sistemului digestiv
Fibrele din componenta semintelor de floarea soarelui ajuta la obtinerea sau pastrarea unei digestii sanatoase, previn constipatia, scad nivelul colesterolului din sange si echilibreaza glicemia.