Obligeana (Acorus calamus L.)
Descriere. Planta erbacee, vivace, originara din India, putin raspandita la noi, se gaseste in cantitate mai mare prin mlastinile si prin apele statatoare sau lin curgatoare din judetul Timis si mai putin in alte judete din Transilvania si nordul Moldovei. In pamant are un rizom orizontal gros, lung de maximul 1m, articulat, cu radacini adventive galbui din care pleaca tulpina aeriana inalta pana la 1,5 m si in 4 muchii, care poarta o singura frunza lunga de 20-80cm, iar la subtioara ei se dezvolta organul florifer sub forma unui stiulete (spadice).
Spadicele poarta numeroase flori hermafrodite, avand perigonul format din 6 piese verzui si androceul din 6 stamine. Fructul este o baca rosiatica. Infloreste in lunile mai si iunie.
Produsul vegetal folosit. Partea care se intrebuinteaza rizomul (Rhizoma Calami), usor de recunoscut prin cicatricele triunghiulare de la suprafata sa. Este de culoare brun rosiatica la exterior si alb-roza, uneori galbuie la interior, cu miros placut aromatic si gust amar aromat.
Principii active: ulei volatil(bogat in azarona), tanin si o substanta amara acorina.
Actiune farmacologica: stimulent al secretiilor gastro-intestinale; prezenta azaronei comunica produsului proprietati antibacteriene si insecticide.
Intrebuintari: Sub forma de macerat apos, si decoct 2-5 % (3 linguri de ceai pe zi inaintea meselor principale) se administreaza ca eupeptic-amar si stimulent gastric.
Tot in scopul de a stimula pofta de mancare se poate folosi si vinul de radacina de obligeana preparat astfel: 100g radacina maruntita se lasa sa macereze la rece timp de 8 zile in 1000 ml vin rosu, apoi se strecoara si se adauga lichidului rezultat, completat la volumul initial tot cu vin, 100-200 g zahar si se bea cate un paharel inaintea meselor principale.