Descriere: Talpa gâştei ( leonurus cardiaca), face parte din familia Lamiaceae, fiind o plantă erbacee, perenă, heliofilă, cu o tulpină înaltă de până la un metru, goală în interior şi frunze adânc lobate, cu trei crestături, cele din vârful tulpinii fiind alungite şi dinţate, aducând ca formă cu talpa unei gâşte. Florile, de culoare roz sunt dispuse la baza frunzelor. Denumirea latină a plantei ”cardiaca” indică faptul că, aceasta a fost cunoscută şi utilizată încă din antichitate în tratamentul afecţiunilor cardiace. Se mai numeşte apucătoare, talpa-lupului, buruiană de bleasnă, cătâjnică, creasta-cocoşului, iarbă-flocoasă, lingorică, iarbă de dat, etc.
Efecte intern: Antiasmatic (impiedica aparitia senzatiei de sufocare), antidepresiv, antispasmodic, astringent, calmant general, calmant cardiac, calmant gastric, cicatrizant, diminueaza starile de excitatie cerebrala, expectorant, hipotensiv, produce relaxarea vaselor sanguine care alimenteaza corul si intr-o anumita masura a corduluiin sine, tonic cardiac, tonic general, favorizeaza tonifierea uterului, vasoconstrictor periferic. Extern: Antiinflamator, antiseptic, astringent si cicatrizant, regenerativ epitelial.
Recomandari intern: -aritmie cardiaca de origine nervoasa, hipertensiune arteriala, ischemie cardiaca (atat forme dureroase, cat si nedureroase) – pulbere. Se vor realiza alternativ o luna de cura cu o luna pauza. In perioadele de pauza se vor utiliza alte plante antiaritmice: radacina de cicoare (cichorium intybus) si fructe de paducel ( crataegus oxyacantha); -tulburari de menopauza, dismenoree (ciclu menstrual neregulat si/sau dureros), amenoree (absenta sau inarzierea patologica a menstruatiei) – pulbere, 4 lingurite pe zi. Pentru efecte mai rapide se poate asocia cu pulberea de salvie (salvia officinalis). -reumatism – infuzie combinata; -bronsita, astm, crize astmatice care apar pe fond de stres – infuzie combinata. Se consuma 1-2 cani pe zi; -depresie, depresie insotita de anxietate – pulbere. Se asocviaza excelent cu sunatoarea (hypericum perforatum); -prolaps si atrofie uterina – pulbere, 4 lingurite pe zi, in cure de minim 6 luni. Se asociaza excelent cu cretisoara (alchemilla vulgaris); -gastrita hiperacida pe fond de stres, colita de fermentatie, digestie dificila – se administreaza sub forma de pulbere; -distonie neurovegetativa – se administreaza sub forma de pulbere; Extern: -contuzii, rani – cataplasma cu varfuri inflorite de talpa gastei; -arsuri – comprese cu infuzie combinata concentrata; -reumatism – comprese cu infuzie combinta concentrata. Are rol de diminuare a durerilor; -prolaps uterin – bai de sezut cu infuzie combinata concentrata (in aceste situatii se foloseste si intern aceasta planta – 1 lingurita de 4 ori pe zi); Alte utilizari externe: Utilizarea acestei plante mai este consemnata cu succes ca adjuvant in: febra tifoida (se pun ctaplasme pe ceafa si talpi), dureri de spate (cataplasma sau unguent pe locul afectat).
Mod de preparare si administrare: Pulberea – planta se macina fin cu rasnita electrica de cafea dupa care se cerne prin sita pentru faina alba. In situatiile in care administrarea nu a fost precizata distinct la indicatiile plantei, se ia de regula 1 lingurita rasa de pulbere de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. se poate manca dupa 30 de minute de la administrarea plantei. Pulberea se tine sub limba vreme de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa. Pulberea nu se pastreaza mai mult de 10 zile, deoarece se altereaza proprietatile. Maceratul combinat (reteta pentru obtinerea a 250 ml) – 1-2 lingurite de pulbere de talpa gastei se lasa la inmuiat intr-o jumatate de cana de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se pastreaza, iar pulberea se opareste cu o jumatate de cana de apa fierbinte timp de 20 de minute, dupa care se lasa la racit; se combina cele doua extrace; acest preparat se bea cu un sfert de ora inainte de masa. In situatiile in care administrarea nu a fost precizata distinct la indicatiile plantei, se foloseste o doza de 3 cani pe zi. Maceratul combinat concentrat se foloseste numai in uz extern; se prepara intocmai ca si cea pentru uz intern cu deosebirea ca va fi mai concentrata: 2-3 liguri de planta in loc de 1-2 lingurite. Cataplasma – planta se macina fin cu rasnita electrica de cafea, dupa care se amesteca intr-un vas cu apa calduta pana se formeaza o pasta, care se pune intr-un tifon si se aplica pe locul afectat.