Denumiri populare: buruiana-de-friguri, coada-pisicii, pascuta, punga-babei, arior
Prezentare: Traista-Ciobanului are o inaltime de aproximativ 40 de cm la maturitate. Frunzele sunt zimtate si formeaza o rozeta. Florile sunt foarte mici, umbeliforme, alcatuind o inflorescenta in forma de ciorchine. Infloreste in perioada martie-noiembrie. Fructele sunt mici pastai, sub forma de inimioara.
Raspandire: Se intalneste cam peste tot: drumuri, campii, santuri, povarnisuri, gradini de zarzavaturi, ogoare paraginite.
Partile utilizate ale plantei: frunze, flori, tulpina
Proprietati: cicatrizanta, curativa, hemostatica
Indicatii: hemoragii nazale, hemoragii intestinale, metroragii, menstruatii abundente, menopauza, hemoroizi, hipertensiune, hipotensiune, boli musculare externe, atrofie musculara, rilaxari ale sfincterului, prolaps intestinal, hernie inghinala, histeroptoza
Mod de utilizare:
Infuzie: se opareste o lingurita cu varf de plante cu 250 ml de apa.
Bai de sezut
Comprese cu aburi: 2 maini de traista-ciobanului, preferabil proaspata, intr-o sita care se tine peste abur. Planta inmuiata de abur se pune intr-o bucata de panza si se aplica local sub forma de compresa
Tinctura: Se ia planta proaspata, cu flori, frunze, tulpina, pastai. Se taie marunt si se introduce intr-o sticla pana la gat. Se toarna peste alcool de secara sau fructe de 38-40% si se lasa sa stea 14 zile la soare sau la caldura.