Tusea este un simptom comun în sezonul rece care deja începe să se instaleze! Tusea este un simptom, nu o boală în sine!
Plantele medicinale
Majoritatea plantelor care vor fi prezentate mai jos exercită efect expectorant sau un efect dezinfectant ( lumânărică, muguri de pin…).
Lumânărica – este o plantă cu acţiune expectorantă. Ceaiul de lumânărică potoleşte tusea, ajutând la scoaterea sputei. Cei care suferă de tuse învechită vor găsi în ceaiul de lumânărică o adevărată uşurare!
Mugurii de pin – au o acţiune expectorantă. Sub formă de infuzie: pune o linguriţă de muguri de pin uscaţi sau proaspeţi la o cană de apă clocotită. Se beau trei căni pe zi îndulcite cu miere. Şi siropul din muguri de pin este eficient împotriva tusei.
Roua cerului – este o plantă cu un efect antitusiv recomandată în caz de tuse uscată. Ceaiul sau extractul din Roua cerului este foarte eficient atunci când tusea este simptomul bronşitei sau al astmului bronşic. Roua cerului calmează accesele de tuse, acţionând ca un antibiotic puternic. Ceaiul îl poţi prepara din două linguriţe de Roua cerului la o cană cu apă. Se bea dimineaţa şi seara. În cazul extractului din Roua cerului, 20 de picături, de trei ori pe zi.
Nalba – ceaiul din rădăcină de Nalbă este excelent pentru tusea însoţită de dureri în piept. Pune două linguriţe de rădăcină de Nalbă la o cană de apă. Se bea de trei ori pe zi.
Sirop de usturoi. Iată cum îl poţi prepara! Curăţă 50g de usturoi apoi pune căţeii de usturoi la fiert cu o cană de apă, timp de două minute. Adaugă 50g de miere amestecând bine. Ia câte o linguriţă din acest sirop, de trei ori pe zi.
Sirop de bere. Amestecă 250ml de bere cu 3 linguriţe de tinctură de mentă şi cu două ceşti de miere. Pune toate ingredientele într-un vas, la flacără mică, lăsând să dea 3 clocote. Ia trei linguri din sirop de bere pe zi.
Sirop de ridiche neagră. Amestecat cu miere, siropul de ridiche neagră calmează tusea şi te ajută să scapi mai repede de virozele respiratorii. Iată cum îl poţi prepara! Scobeşte o ridiche neagră, gaura obţinută umplând-o cu zahăr pudră. Se va forma un sirop gros. Se iau 3-4 linguriţe din sirop de ridiche neagră pe zi. Este ideal împotriva bronşitei cronice, răguşelii şi tusei.