– Ceaiul verde contine antioxidantul EGCG, care reduce riscul declansarii multor tipuri de cancer. “Fitonutrientii din ceaiul verde favorizeaza dezvoltarea bacteriilor folositoare din tractul digestiv. 70% din sistemul imunitar al organismului nostru se gaseste in tractul gastrointestinal”
– Chili stimuleaza metabolismul, subtiaza sangele si contribuie la eliberarea de endorfine. De asemenea, chilli este bogat in betacaroten, “arma” numarul 1 impotriva infectiilorsi inhiba neuropeptidele, care declanseaza inflamatiile sistemului imunitar.
– Ghimbirul contine gingerol, un compus cu proprietati anticancerigene. Prin stimularea metabolismului, el ajuta la eliminarea toxinelor, precum si la intensificarea arderii grasimilor. Ne reda pofta de viata, ne scoate din letargie, facandu-ne sa ne regasim tonusul, energia si optimismul.
– Afinele sunt unele din cele mai sanatoase fructe. Ele “contin un “pachet” de antioxidanti numiti antocianidine, care previn actiunea radicalilor liberi de la nivelul matricei celulelor de colagen, prevenind lezarea tesuturile care poate provoca cataracta, glaucomul, varicele, hemoroizii, afectiunile cardiovasculare si cancerul. “Antocianina, pigmentul rosu-albastru din afine, imbunatateste integritatea structurii venelor, dar si intregul sistem vascular”.
– Scortisoara este bogata in antioxidanti care inhiba coagularea sangelui si proliferarea bacteriilor. “Scortisoara stabilizeaza nivelul de zahar din sange si reduce colesterolul rau. Trateaza extremitatile reci, crampele musculare, durerile cauzate de raceala sau gripa, durerile reumatice, indigestia, lipsa poftei de mancare. Condimentul nu are contraindicatii si poate fi adaugat in orice fel de ceai, avand proprietatea de a raspandi in tot corpul o puternica senzatie de caldura”.
– Cartofii dulci contin glutation, un antioxidant cu rol de coenzima care intareste sistemul imunitar, lupta impotriva bolilor Alzheimer si Parkinson, impotriva afectiunilor cardiace, fibrozei cistice si HIV-ului. “Fiind bogati in betacaroten, dar si in vitamina B6, C, mangan, cupru, potasiu, fier si fibre, cartofii dulci ajuta organismul sa isi intareasca imunitatea”, completeaza Dr. Luigi Gratton.
– Rosiile sunt un adevarat izvor de sanatate, fiind “echipate” cu o multime de nutrienti care ne protejeaza impotriva unor afectiuni grave, precum cancerul. “Pigmentul rosu, cel care le da culoarea rosiilor, este licopenul, un antioxidant cu numeroase efecte benefice asupra organismului. La fel ca si alti antioxidanti, licopenul neutralizeaza efectele negative ale radicalilor liberi”.
– Smochinele “sunt o sursa naturala de minerale, dintre care cele mai importante sunt fierul, potasiul, fosforul, calciul, magneziul, cuprul si sulful. Doza de potasiu (element de baza pentru sanatatea inimii si pentru controlul hipertensiunii arteriale) depaseste 400 mg in smochinele uscate”.
– Ciupercile pot parea banale, dar sunt super-alimente: contin zero grasime, zero zahar si zero sare si sunt o sursa valoroasa de fibre si vitamine B – vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) si folacin (acid folic). ”Ciupercile contin si minerale esentiale, dintre care potasiu, cupru, fier si fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se gaseste in prea multe fructe sau legume”.
– Rodiile nu au un conţinut foarte bogat in vitamina C, din contra, acesta este chiar mai mic decat al citricelor, dar suficient pentru a asigura cel putin jumatate din necesarul zilnic al acestei vitamine pentru un adult. “Consumul regulat al acestor fructe asigura o rezistenta sporita a organismului la infectii. Sucul de rodii cu continut crescut in polifenoli reduce riscul de accidente cardiovasculare. Consumul de rodii scade tensiunea arteriala, are un efect antiinflamator si scade riscul aparitiei aterosclerozei”.
– Castravetii contin potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, vitaminele C, B1, B2, B6, PP, provitamina A. “Datorita acestui continut atat de variat in vitamine si nutrienti, castravetii ajuta la o buna circulatie sanguina, sunt indicati impotriva imbatranirii celulelor, curata organismul si reduc tensiunea”.
– Merele constituie cea mai importanta sursa de pectina, o fibra naturala care are multe efecte benefice asupra sanatatii. Merele scad nivelul colesterolului, previn cancerul de plamani si afectiunile cardiace si protejeaza organismul de virusul gripei. De asemenea, merele regleaza glicemia (fiind indicate diabeticilor), au proprietati antiinflamatorii, antibacteriene si contin o cantitate importanta de antioxidanti care ajuta la detoxifierea organismului si intarirea imunitatii.