Este un extract destinat conservării mai îndelungate. Conservarea este asigurată prin concentraţia ridicată în zahăr.
Un sirop natural bun, care asigută nealterate aroma şi substanţele active din materia primă vegetală, se obţme la rece. In acest scop, se prepară mai întâi un suc proaspăt din fructe sau legume, fie prin presare. Se filtrează şi se lasă la sedimentat 2-3 ore, după care se trage sucul obţinut cu un tub de cauciuc sau plastic. In sucul limpede se adaugă treptat zahâr şi se agită din când în când.
Când sucul de fructe a devenit suprasaturat în zahăr, aceasta se recunoaşte uşor după stratul de zahăr, care rămâne pe fundul sticlei, nedizolvat. O concentraţie de 62-65% zahăr asigura o conservare naturală (fără conservant sau fară fierbere) timp de mai mulţi ani.
Siropurile pot fi obţinute şi prin fierbere, dar în acest caz, atât aroma, cât şi o serie de substanţe active îşi modifică sau îşi pierd proprietâţile terapeutice.