Acestea contin ulei volatil, ester valerianic, rasina, lupulina, humulona, substante minerale, tanin, derivati flavonici, substante estrogene.
Beneficiile plantei:
– are rol antispastic,
– stimuleaza secretia gastrica,
– este un excelent diuretic,
– este eficienta in lupta impotriva tuberculozei.
De asemenea are o actiune pozitiva moderata asupra functionarii optime a organelor genitale. Este recomandata pentru tratarea insomniei dar poate fi si adjuvant pentru vindecarea tuberculozei, anorexiei, nevrozei anxioase, tricomonas vaginalis, acnee, seboree. Este una dintre plantele care au atat flori masculine cat si feminine. Florile de gen feminin au forma ovala a inflorescentei (conul). Dupa cules, conurile trebuie sa fie intregi iar bracteele nu trebuie separate de acestea pentru a pastra toate proprietatile active ale plantei.
Recoltarea se face in timpul infloririi acestuia, iar conurile culese sunt intai refrigerate si apoi uscate.
Fructele si frunzele contin numeroase substante chimice care au actiune benefica asupra aparatului cardiovascular. Scaderea tensiunii arteriale si vasodilatatia centrala si periferica au, de asemenea, efect sedativ asupra sistemului nervos central care contribuie la pregatirea corpului pentru somn.
Paducelul este utilizat si in caz de cardiopatie ischmica, tulburare si nevroza cardiaca. Planta are un efect special asupra cresterii fluxului de sange cu oxigen spre inima si creier, in ateroscleroza, stari de labilitate psihica si emotivitate.
Macesul este raspandit in intreaga lume. Fructele sale sunt recoltate in lunile august-septembrie, inainte de caderea primei burme, atunci cand macesele capata o culoare rosiatica.
Sunt recomandate pentru tratarea:
– avitaminozei,
– enterocolitei,
– litiazei renale,
– tulburarilor de circulatie periferica,
– dischineziei biliare.
In plus, fructele au rol sedativ, favorizand ameliorarea insomniilor.
Florile de salvie sale sunt de culoare violet si sunt dispuse opus, in cerc, in jurul unei axe comune. Au o culoare alba argintie si o usoara stralucire, gustul este usor amar, iar mirosul destul de puternic. Sunt utilizate pentru gargara, dar si pentru fabricarea otetului din salvie.
Frunzele sunt colectate inainte de perioada de inflorire, in lunile mai si iunie, pentru a fi utilizate in scop fitoterapeutic.
Ceaiul de salvie fortifica organismul, protejeaza impotriva convulsiilor si are efect benefiz in cazul paraliziilor. Se administreaza pentru ameliorarea spasmelor si a unora dintre conditiile in care este afectata maduva spinarii.
Ceaiul de salvie este utilizat imptriva insomniei, iar efectul sau este mai benefic mai ales in combinatie cu alte ceaiuri de plante cu acelasi rol.
Una dintre plantele cu rol tranchilizant usor, valeriana, este folosita de peste 1000 de ani ca somnifer. Luand in considerare efectul principiilor sale active, valeriana a fost comparata cu diazepamul.
De la aceasta planta se culeg toamna radacina si tuplina.
Radacinile se usca in camere bine aerisite pentru a-si pastra proprietatile curative. Valeriana are efect calmant asupra sistemului nervos si trateaza insomnia.
Planta are un miros placut, cu gust amar si aromat. Aceasta contine 1,5-3,5% ulei volatil, camfen, camfor, eugenol, vitaminele B1 si C, tanin, o substanta amara- acerina, zaharuri, rasini, saruri minerale, etc.
Obligeana este apreciata pentru proprietatile sale aromatice, carminative, antispastice si diurerice. Este utilizata in tratarea tulburarilor gastrointestinale.
Datorita efectelor sale tranchilizante este folosita pentru a induce un somn relaxant. Are o actiune tonica puternica si stimuleaza secretia gastrica.