Fructele si legumele pot fi consumate ca atare ori, pentru mai multa eficienta, sub forma de suc proaspat, preparat in casa. Prin continutul lor bogat in vitamine, saruri minerale si fibre alimentare, sucurile ajuta la prevenirea si vindecarea multor afectiuni, la regenerarea tesuturilor afectate, la pregatirea organismului pentru perioada rece care urmeaza dar, cu o conditie: sa fie preparate acasa si sa fie consumate imediat dupa preparare, sa fie crude, netrecute prin foc, si sa nu contina conservanti.
Sucul de ridiche neagra se recomanda in caz de tuse, bronsita, gripa, viroza. Ridichea neagra contine calciu si vitamina C. Sucul se obtine dand o ridiche, fara coaja, prin razatoarea mica. Se tine vasul acoperit doua – trei ore, dupa care se stoarce. Pentru cine are storcator de fructe e mult mai simplu. Ridichea se curata de coaja, se spala, se taie in cubulete si sucul proaspat se obtine pe data. Cinci – sase lingurite de suc de ridiche pe zi te scapa de raceala si tuse.
Sucul de cartofi vindeca bolile de stomac. Doi – trei cartofi de marime potrivita se curata de coaja, se spala si se usuca in prosop de bucatarie, se taie cuburi, ca pentru ciorba, si se dau prin storcatorul de fructe. Sucul de cartofi se consuma imediat dupa preparare. Nu se lasa nimic pentru mai tarziu, nici chiar la frigider. Sucul de cartofi e cam neplacut la gust, dar poate fi amestecat cu suc de morcov pentru un gust mai suportabil. De regula se recomanda sa se bea fara adaosuri.
Sucul de sfecla rosie este racoritor, energizant si foarte nutritiv. Se recomanda in anemii, demineralizare, boli grave de plamani si chiar in cancer, fiind fortifiant, imbunatatind metabolismul, crescand continutul de hemoglobina, normalizand tensiunea, contribuind la pastrarea prospetimii tenului. Din 2 kg de sfecla rosie se obtine suc atat cat se bea in trei zile. Sucul de sfecla rosie poate fi tinut la frigider, fara nici un adaos, pana la trei zile.
Sucul de morcovi se recomanda in diferite afectiuni, cum ar fi anemie, boli de stomac, diaree sau constipatie, boli hepatobiliare, intoxicatii dar, mai ales, boli de piele. Morcovul contine calciu, fier, fosfor, magneziu, multe vitamine, provitamina A, fibre alimentare. Pentru ca are un gust cam respingator, sucul de morcov de bea in combinatie cu suc de telina, mere sau lamaie.
Sucul de telina este antireumatismal si antigutos, remineralizant si aperitiv. Se recomanda in inapetenta, astenie, surmenaj, convalescenta, demineralizare, reumatism, afectiuni pulmonare, litiaza urinara, impotenta. Se bea cate o jumatate de pahar de suc pe zi, in cure de 15 – 20 de zile. Deoarece telina favorizeaza eliminarea excesului de apa din tesuturi, poate fi folosita si in curele de slabire.