Fierul este o substanta minerala esentiala al carui scop principal este de a asigura transportul oxigenului. El se gaseste in compusi numiti heme, care intra in compozitia hemoglobinei si mioglobinei- substante implicate in transportul si pastrarea oxigenului in sange.
Un alt rol semnificativ al fierului este transportul electronilor, asociat metabolismului energetic. In organism mai exista compusi ce contin heme, care sunt critici pentru productia de energie, prin rolurile lor in transportul electronilor in mitocondrii.
De asemenea, fierul are functia de antioxidant si regleaza senzitivitatea organismului la oxigen. Insuficienta de oxigen, experimentata de cei ce traiesc la altitudini inalte sau de cei ce sufera de afectiuni ale plamanilor, induce raspunsuri fiziologice compensatorii, incluzand formarea de cellule rosii, cresterea accentuate de vase sangvine si de enzyme utilizate in metabolismul anaerobic.
Surse alimentare de fier
Principalele surse alimentare sunt carnea (in special cea rosie, dar si cea de pasare si vita), viscerele (ficat, inima, rinichi), peste si conserve din peste (somon, ton), galbenus de ou, legume (in special legumele frunze, fructele uscate, fasolea uscata, lintea), dar si cereale integrale, painea neagra.
Fierul este prezent in cantitate mai mica si in carnea de miel si oaie, dar si in diverse mezeluri.
Fierul din produsele vegetale (fructe, legume, cereale) se absoarbe mai greu, insa organismul poate avea multiple beneficii ca urmare a consumului acestor produse (aport crescut de vitamine, antioxidanti, minerale si fibre), cum ar fi:
– fructe deshidratate: prune, stafide, caise
– legume: fasole uscata, soia, linte, mazare uscata
– seminte: alune, nuci, susan
– legume verzi: broccoli, spanac, napi, salata verde, praz
– cereale integrale: orez brun, tarate, ovaz, grau.
Deficientele sau carentele de fier in organism sunt manifestate prin: Oboseala si slabiciune, Scaderea capacitatii de concentrare, Caderea parului, Ameteli, Dureri de cap, Unghii sfaramicioase, Apatie, Depresie.
Pentru ca fierul este un agent oxidant (aceasta înseamnă că el poate fi cauza apariţiei radicalilor liberi, care pot distruge ţesuturile), nu trebuie să consumaţi mai mult fier decât e nevoie. Fierul trebuie administrat împreună cu antioxidanţi, cum ar fi vitamina C şi vitamina E.